Reacția Comisiei Europene la propunerea lui Eugen Teodorovici

Data actualizării: Data publicării:
EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 21: The Berlaymont building, the headquarters for the European Commission, is unveiled October 21, 2004 in Brussels, Belgium. Berlaymont, originally built in 1967 but abandoned in 1991 after asbestos was discovered throughout the structure, was finally unveiled after a long delayed 13 year redevelopment. The building is expected to re-welcome the EU commission on November 1. (Photo by Mark Renders/Getty Images)

Comisia Europeană precizează, referitor la propunerea ministrului Eugen Teodorovici de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană, că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în UE.

EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Sursă foto: Mark Renders / Getty Images

Citiţi şi: Atac mascat la prezenţa României în UE. Salvă de deschidere trasă de Dragnea prin Teodorovici şi Pintea

Amintind, ca regulă generală, că nu comentează comentarii, Comisia Europeană precizează, într-un răspuns transmis Digi24: „Libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană, unul dintre pilonii pieței interne consacrați în Tratate și, potrivit studiilor, dreptul care se bucură de cea mai mare apreciere în rândurile europenilor. Poziția Comisiei a fost clară încă de la începutul acestui mandat: crearea unei Piețe interne mai profunde și mai echitabile este o componentă esențială pentru construirea unei Europe mai sociale. Pentru a funcționa în mod corespunzător, mobilitatea forței de muncă trebuie să se bazeze pe reguli clare, corecte și aplicabile, de exemplu prin consacrarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă în același loc pentru lucrătorii detașați. În același timp, prin intermediul pilonului european al drepturilor sociale, UE s-a angajat să se străduiască pentru a asigura condiții mai bune de muncă și de viață în întreaga Uniune, în lumina provocărilor, cum ar fi îmbătrânirea societății, globalizarea și digitalizarea”.

Într-o dezbatere la Parlament având ca temă învăţământul universitar dual şi criza forţei de muncă, ministrul Finanţelor Publice a afirmat că permisul de muncă ar trebui limitat la 5 ani fără drept de reînnoire în aceeaşi ţară.

„Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de Finanţe din Europa, şi am spus, poate sună aşa mai restrictivă, mai nu ştiu, de altă factură, (...) dar asta este, trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă prin fel de fel de condiţii, o laşi în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim 5 ani şi, după 5 ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a susţinut Teodorovici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri