Sari la conținut
News Alert

Reacția Gabrielei Firea după ce Mercedes a criticat oferta turcilor de la Otokar

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declară că va acţiona în judecată persoanele care fac afirmaţii „defăimătoare” în spaţiul public şi compară „în mod tendenţios” achiziţia de autobuze de la Bucureşti cu cea din Malta, adăugând că va solicita modificarea legislaţiei în domeniu, în sensul „responsabilizării” celor care depun contestaţii.

„Contestarea unor licitaţii importante nu reprezintă un caz singular, mai ales că sunt avocaţi care, urmărind câştiguri substanţiale, îşi îndeamnă clienţii să conteste licitaţiile, în detrimentul clar al cetăţenilor care au nevoie de un transport public civilizat (...). În ceea ce priveşte persoanele care fac afirmaţii defăimătoare în spaţiul public şi compară în mod tendenţios achiziţia de la Bucureşti cu achiziţia de autobuze din Malta, ne rezervăm dreptul de a le acţiona în judecată, pentru că astfel de afirmaţii aduc prejudicii grave de imagine atât PMB, cât şi primarului”, se precizează într-un comunicat de presă al PMB, potrivit Agerpres.

Firea mai afirmă că va solicita modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice, în sensul responsabilizării celor care depun contestaţii, „pentru că actuala legislaţie le permite unor contestatari 'de profesie' să acţioneze contra interesului cetăţenilor prin întârzierea sau chiar suspendarea unor proceduri esenţiale şi să prejudicieze, nefondat, imaginea Municipalităţii”.

Potrivit edilului general, „nu se poate face o comparaţie cu Malta, despre care se spune că 'acelaşi model de autobuz a fost cumpărat cu doar 182.000 euro bucata', pentru că, în cadrul acestei proceduri, PMB achiziţionează trei tipuri de autobuze: 30 de autobuze de 18 metri, 50 autobuze de 10 metri (destinate traseelor de noapte şi rutelor care includ zone cu carosabil mai îngust) şi 329 de autobuze de 12 metri. Preţul comunicat de Municipalitate, adică 250.000 euro per bucată, reprezintă un preţ mediu, acesta variind în funcţie de dimensiunile acestora”.

Mercedes-Benz România cere în contestaţia la licitaţia Primăriei Bucureşti pentru cele 400 de autobuze noi să se constate că ofertele producătorilor din Turcia nu îndeplinesc toate condiţiile din caietul de sarcini. Potrivit acestei companii, autobuzele turcilor depășeșesc lungimile acceptate, nu respectă normele europene de rezistență la vibrații și nici măcar nu încap în garajul menționat de producătorul turc în ofertă.