Recursul compensatoriu. Alți 2.297 de deținuți, eliberați condiționat

Data actualizării: Data publicării:
inchisoare romania

După 19 octombrie, data intrării în vigoare a Legii privind recursul compensatoriu, instanțele de judecată au admis liberarea condiționată a 2.297 de persoane. Acestea se adaugă celor 833 de persoane eliberate imediat după intrarea în vigoare a noilor prevederi, în cazul cărora s-a constatat îndeplinirea duratei pedepsei.

„În perioada 19.10 – 17.12.2017, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, 833 de persoane. De asemenea, a fost admisă, de către instanțele de judecată competente, liberarea condiționată pentru 2.297 de persoane”, precizează, printr-un comunicat de presă, Administrația Națională a Penitenciarelor.

După eliberare, unii dintre beneficiarii prevederilor privind recursul compensatoriu au fost arestați preventiv pentru comiterea unor noi infracțiuni. Este, de exemplu, cazul unui bărbat din județul Gurgiu, condamnat pentru vătămare corporală gravă și viol, care a fost arestat preventiv și este urmărit penal pentru omor, pentru o faptă comisă la o lună de la punerea în libertate.

Un alt caz este al unui bărbat condamnat pentru viol care a recidivat, la trei zile după ce a fost eliberat din închisoare în baza legii recursului compensatoriu. A agresat sexual şi a tâlhărit o tânără în sectorul doi din Bucureşti.

În baza recursului compensatoriu, a fost eliberat condiționat și ex-parlamentarul Dan Diaconescu, după ce a efectuat aproape 3 ani din pedeapsa de 5 ani și 6 luni de închisoare pentru șantaj.

O statistică publicată de ANP la scurt timp după intrarea în vigoare a legii arăta că dintre deținuții eliberați ca urmare a recursului compensatoriu cei mai mulți fuseseră condamnați pentru furt calificat, tâlhărie, viol și omor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri