Republica Moldova cere Uniunii Europene sancţionarea oligarhilor moldoveni care ajută Moscova

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, susține o declarație la summitul G7 din Germania pe 13 mai 2022.
Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova a cerut UE să sancționeze oligarhii moldoveni aflați în serviciul Moscovei. Foto: Profimedia Images

Republica Moldova a cerut luni Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva oligarhilor moldoveni acuzaţi că ajută Moscova să destabilizeze ţara, după ce au apărut informaţii potrivit cărora Rusia complotează pentru a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău, informează Agerpres.

"Nu este prima dată când Moldova se confruntă cu astfel de situaţii, începând de anul trecut", a declarat ministrul de externe moldovean Nicu Popescu, în timpul unei reuniuni la Bruxelles cu omologii săi din Uniunea Europeană.

El le-a cerut acestora să îi plaseze pe "oligarhii şi politicienii corupţi care, împreună cu Rusia, încearcă să destabilizeze Moldova" pe o listă neagră cu persoanele cu interdicţie de intrare în UE şi ale căror active bancare sunt îngheţate.

Cererea adresată de ministrul moldovean de externe vine la o zi după ce partidul oligarhului pro rus Ilan Șor a organizat în Chișinău, un protest la care au participat în jur de trei mii de persoane despre care presa din Moldova a scris că ar fi fost plătite pentru a ieși în stradă și a cere demisia guvernului pro-european.

Sâmbătă, opt persoane au fost arestate în Republica Molodva sub acuzația că ar fi fost complice la acceptarea unei finanțări a partidului lui Ilan Șor din partea unui grup de crimă organizată.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în 2019 după ce a fost condamnat pentru o fraudă uriașă, însă partidul pe care l-a înființat și care îi poartă numele a continuat să organizeze în mod constant proteste împotriva conducerii de orientare occidentală.

SUA şi Regatul Unit l-au sancţionat deja anul trecut pe Ilan Şor alături de Vlad Plahotniuc.

Cererea ministrului moldovean de externe a primit deja un răspuns din partea omologului său estonian, în cadrul reuniunii.

"Trebuie să înscriem aceşti oligarhi, care sunt mandatari ai Rusiei, pe lista sancţiunilor UE şi trebuie să aducem un sprijin sporit Ucrainei în materie de securitate prin Instrumentul European pentru Pace", a ministrul Urmas Reinsalu.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri