Românii, dezinteresați de alegerile europene. Pe cine avantajează absenteismul

Data publicării:
parlamentul european - facebook-4

ACTUALIZARE 13.40. În ţară, a început distribuirea buletinelor de vot, a ştampilelor şi a tuturor înscrisurilor oficiale încă de la prima oră a acestei zile. 

_________________________________________________________________________

Absenţa la acest scrutin are implicaţii serioase asupra vieţii tuturor europenilor, spun şi politicienii români, care îi îndeamnă pe alegători să nu lipsească duminică de la vot.

„Un vot anulat sau neprezentarea la vot favorizează, de fapt, PSD. Acest parlament care va fi acum va avea o altă structură politică. Vor veni mulţi extremiști, mulți din cei care, de regulă, au arătat cu degetul românii”, spune Renate Weber, candidat PNL la europarlamentare.

Aproape trei sferturi din legile româneşti sunt adoptate în Parlamentul European. Asta înseamnă că cei 32 viitori europarlamentari români au o putere mai mare în comparaţie cu cei 573 de deputaţi şi senatori de la Bucureşti, arată o analiză a cotidianului „Gândul”. Asta înseamnă, printre altele, şi mai multe fonduri europene pentru România.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să meargă la vot pentru că noi facem acolo legi pentru români, ca și pentru ceilalți cetățeni europeni”, afirmă Monica Macovei, candidat la europarlamentare din partea PDL.

O participare scăzută la europarlamentare ar pune sub semnul întrebării şi dorinţa reală a românilor de a se integra mai bine în Uniunea Europeană. Fapt ce ar afecta şi legitimitatea aleşilor.

„Oamenii sunt nemulțumiți de partidele mari. Acest absenteism este cauzat de activitatea sau inactivitatea partidelor mari. Lumea s-a săturat”, spune Sebastian Bodu, candidat la europarlamentare din partea PNȚCD.

„Există o clasă politică ruptă de nevoile si realităţile pe care ar trebui să le reprezinte. Această clasă politică nu a dus nimic benefic în societate”, susține Pericle Iulian Capsali, candidat independent.

De 30 de ani încoace, adică de la primele alegeri europarlamentare, prezenţa la vot la nivel european a scăzut constant.

Asta deşi componenţa Uniunii Europene s-a triplat. Spre exemplu, în 2009, la ultimele alegeri, participarea la vot la nivel european a fost de 43%, iar în România de doar 27%. Românii îşi doresc o viaţă la standardele Uniunii, însă puţini sunt cei care înţeleg că un vot pentru Parlamentul European ajută la atingerea acestor standarde.

Sociologii se aşteaptă la o prezenţă scăzută şi la scrutinul de anul acesta atât în România, cât şi în UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri