Scandalul Costanda și conturile blocate ale Primăriei. Traian Băsescu: „Deblochez situația în câteva ore”

Data publicării:
Traian Băsescu la Digi24
Traian Băsescu Foto: captură TV

Candidatura lui Traian Băsescu la Primăria București este aproape sigură. Fostul președinte, care a mai fost primar, spune că dacă va câștiga, are soluție la scandalul Costică Costanda, speță în urma căreia Capitala s-a trezit cu conturile blocate.

Primarul Gabriela Firea caută soluții pentru a debloca banii Bucureștiului, după ce a fost pusă poprire pe conturile primăriei, la cererea omului de afaceri Costică Costanda. Municipalitatea trebuie să îi plătească bărbatului despăgubiri de 115 milioane de euro, din cauza unor terenuri pe care bărbatul ar fi vrut să construiască clădiri de locuințe.

„Responsabilitatea unui șef de instituție este să ia din timp măsurile necesare să nu ajungă în situația de a i se bloca conturile”, a declarat duminică seara Traian Băsescu referindu-se la Gabriela Firea, despre care spune că pozează în „înger neprihănit” și „s-a trezit în ultima clipă”.

Traian Băsescu, din mandatul de primar al căruia datează speța Costanda, îi reproșează actualului edil că nu a reușit să negocieze și să-i convingă pe consilierii municipali să voteze în favoarea unei soluții. Asta, susține Traian Băsescu, pentru că edilul a avut o evaluare lipsită de credibilitate. 

„Dacă doamna Firea crede că au fost fraude, drumul la DNA este deschis, numai că până atunci, trebuie să execute hotărârile judecătorești, că mă tem că ajunge dânsa la DNA pentru nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătorești și pentru lipsa de respect față de proprietate”, a declarat Traian Băsescu la Digi24.

„Toate instituțiile statului român trebuie să învețe să respecte proprietatea. Respectarea proprietății nu este facultativă, este garantată de Constituție”, spune Traian Băsescu, arătând că familia Lincaru, care era proprietara terenului pe care s-a construit Satul Francez, avea patru decizii definitive ale instanței, iar Costică Costanda a cumpărat în totală legalitate terenul de la familia Lincaru.

Soluția lui Traian Băsescu

„Această situație se poate debloca foarte simplu: o evaluare credibilă a terenului pe care îl oferă la schimb Primăria, iar consilierii generali să aprobe acest schimb de teren. Nu există alt drum. Prostia asta cu împrumutul fără să rezolve problema o va duce la alte procese, iar timpul în care nu execută hotărârea judecătorească înseamnă penalități și nu-s mici penalitățile. O să se trezească cu 200 de milioane datorie peste câteva luni și nu-s din banii dânsei, sunt din banii bucureștenilor”, a avertizat Traian Băsescu.

Situația „o deblochez în câteva ore”, susține Traian Băsescu, în ideea că ar ajunge din nou primar general al Capitalei. El a spus că PMP va decide săptămâna viitoare dacă va candida la Primăria Capitalei. „Dacă voi candida, situația va fi deblocată în câteva ore, pentru că pur și simplu, prin dispoziție de primar, îi dau lui Costanda terenul din Satul Francez. Punct”, a declarat Traian Băsescu, duminică seara, la Digi24. „Nu vreau să dau teren pe malul lacului Floreasca. Deci, acolo unde au câștigat Lincarii terenul în instanță, acolo va primi terenul pe care l-a cumpărat”, a adăugat Traian Băsescu. 

Întrebat dacă PMP ar putea reveni asupra deciziei de a avea propriul candidat la Primăria Capitalei, Traian Băsescu a spus că „a trecut timpul ofertelor” și că PMP are capacitatea să-și ducă bătăliile politice. 

 

Cum a ajuns Primăria Capitalei cu conturile blocate

Gabriela Firea a precizat la un post de televiziune că ia în calcul contractarea unui împrumut pentru a achita eșalonat datoria și că pentru acest demers este necesară aprobarea Ministerului Finanțelor. Edilul a anunțat o ședință de consiliu general în săptămâna care începe pentru a remedia această problemă și a menționat că până acum au fost făcute plăți eșalonate de aproximativ 17 milioane de euro către Costică Constanda.

Municipalitatea este executată silit pentru banii pe care trebuie să-i plătească omului de afaceri în urma deciziei definitive a instanței supreme din iunie anul trecut. Suma datorată este de 115 milioane de euro, care reprezintă, potrivit Gabrielei Firea, 20% din bugetul anual. O variantă propusă de omul de afaceri a fost ca în schimbul unei părți din datorie, Primăria să renunțe la un teren de aproximativ 15.000 de metri pătrați din Satul Francez, însă proiectul nu a trecut de votul consilierilor generali.

Disputa dintre Costică Constanda și Primăria Capitalei durează de 10 ani, când afaceristul a cerut în instață despăgubiri pentru un teren pe care voia să construiască, dar nu i se aprobase planul urbanistic zonal.

Gabriela Firea va cere un nou vot în Consiliul General 

Gabriela Firea spune, într-un comunicat, că blocarea conturilor înseamnă blocarea unor proiecte de importanță majoră pentru dezvoltarea Bucureștiului, precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea. „Este o situație dificilă pentru București, trebuie să punem în aplicare o sentință definitivă și irevocabilă a instanței, pronunțată în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim. Pentru a ieși din această situație de criză, voi supune din nou aprobării CGMB, în următoarea ședința, un proiect de hotărâre care să remedieze această problema", a anunțat primarul Capitalei.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri