Se rupe sau nu se rupe? Ce se va întâmpla cu Coaliția lui Nicu și Marcel după cearta de Valentine's Day? „Comasare sau război!”

Adriana Duțulescu | Liliana Ruse Data actualizării: Data publicării:
ciuca ciolacu iohannis _INQUAM_Photos_Octav_Ganea (1)
Va interveni Klaus Iohannis pentru a salva Coaliția? Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Coaliția lui Nicu și Marcel” va avea vineri discuția finală despre calendarul alegerilor din acest an, pentru că o decizie privind comasarea lor mai poate fi luată, legal, cel târziu până marțea viitoare. După eșecul răsunător de la negocierile de luni seara, niciuna dintre părți nu se mai așteaptă la o înțelegere, dar cei de la PNL trebuie să se ducă în fața lui Ciolacu cu un plan de război, pentru că, în caz contrar, liberalii vor ieși din acest conflict drept marii perdanți. 

Dar ce soluții au cei de la PNL?

Ieșirea de la guvernare

Înainte de europarlamentare sau după. Oricum, cele două partide sunt la cuțite și în timpul campaniei electorale nu au altă soluție decât să se atace, deci o ruptură oficială ar fi logică.

De altfel, luni seara, după aproape patru ore de negocieri și discuții tensionate, Marcel Ciolacu le-a spus liberalilor că, dacă decid să meargă separat, atunci ar trebui discutată componența politică a guvernului.

„Dragi colegi, dacă mergem separat, atunci, după europarlamentare, ar trebui rediscutată și situația guvernării”, ar fi spus Ciolacu, conform unor surse din cele două partide.

Liderul PSD a susținut că știe care este planul real al liberalilor: „Oricum vreți să ieșiți de la guvernare”.

Nicolae Ciucă a negat o asemenea intenție, însă Marcel Ciolacu a continuat: „Dacă ieșiți voi, atunci îmi depun și eu mandatul și rămâneți voi cu Iohannis să gestionați guvernarea”.

Întorși la sediul propriului partid, liderii PNL au discutat varianta ieșirii de la guvernare. „Comasare sau război”, a spus unul dintre șefii liberali, pentru Digi24.ro, când a fost întrebat cu ce mandat vor merge liberalii vineri la noile discuții cu PSD. 

Însă, după două zile în care spiritele s-au mai calmat și s-au refăcut calcule și strategii, iar Ciolacu a amenințat, de la Roma, că își duce demisia la Klaus Iohannis dacă PNL rupe Coaliția, mesajele s-au mai nuanțat. 

„Exclusă ieșirea de la guvernare, opoziție în interiorul guvernării”, a declarat un prim-vicepreședinte PNL pentru Digi24.ro

„Cu ce mandat mergeți vineri la negocieri?”

„Să facem partajul divorțului proiectului politic. Ca orice divorț, el poate fi cu farfurii în cap sau poate fi o înțelegere amiabilă”, a explicat acesta. 

Înțelegerea amiabilă în privința comasării alegerilor este însă greu de obținut, în condițiile în care PSD este avantajat și de varianta în care alegerile au loc la termen și social-democrații pun condiția obligatorie a formării alianței electorale PSD-PNL, cu candidatul unic Marcel Ciolacu la prezidențiale, pe care liberalii o resping, pentru că Nicolae Ciucă trebuie să fie candidatul lor la prezidențiale. 

O altă soluție - realizarea unei alianțe a Dreptei, împotriva PSD și „te faci frate cu dracu până treci puntea”

Adică PNL - USR - Reper - Forța Dreptei - PMP - UDMR. Alianță care să asigure un guvern minoritar până la toamnă, în situația în care se rupe Coaliția, sau care să participe ca atare la alegeri, sau care să ofere un guvern de dreapta după alegeri. Și, de ce nu, să existe și AUR - elementul surpriză în strategia PNL de a șantaja PSD în județe prin ruperea alianțelor locale, chiar cu riscul asocierii cu partidul lui Simion. Semnalul a fost dat de președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, care a anunțat că vrea să facă alianță cu AUR împotriva PSD, și, deși la centru liderii PNL acuză AUR de rusofilie, în cazul de față nu a existat nicio reacție de dezicere sau de sancționare a celor spuse de șeful de la Vâlcea. 

PNL dă semnale că ar fi dispus să se alieze cu AUR în teritoriu, dacă formațiunea lui George Simion ar fi primită în grupul conservatorilor și reformiștilor din Parlamentul European (ECR), ceea ce ar face partidul mai frecventabil, pe argumentul că și cei din PPE colaborează în Parlamentul European cu suveraniștii. 

Simion ar fi mai mult decât fericit să devină jucător la masa mainstream. 

Alianța cu celelalte partide de dreapta este însă mai greu de realizat. Imediat după ce au plecat, nervoși, luni seara, de la Palatul Victoria, liberalii au transmis la Dacian Cioloș, UDMR și USR că vor să se așeze la masă pentru a discuta un proiect comun. Este însă vorba despre a reface o legătură cu partide și personaje care au avut relații extrem de contondente cu PNL. 

În cazul particular al lui Kelemen Hunor, președintele UDMR, este foarte greu de crezut că acesta ar mai fi dispus să facă vreo înțelegere cu PNL după ce a fost dat afară din Guvern chiar de către liberali, care nu și-au onorat promisiunile făcute față de UDMR. În plus, UDMR va face mai mult ca sigur parte din viitorul guvern, alături de PSD, inclusiv dată fiind relația amicală pe care o au șefii celor două formațiuni. 

Intervenția lui Iohannis pentru „stabilitate”

A treia soluție pentru PNL ar fi o intervenție a lui Klaus Iohannis pentru a media conflictul cu PSD. Liderii PNL spun că, deocamdată, acesta nu s-a pronunțat în niciun fel în legătură cu eșecul negocierilor cu PSD, adică nu le-ar fi transmis ce să facă. Șeful statului a declarat în repetate rânduri că ar fi bine să fie comasate alegerile, dar, în condițiile în care PSD nu cedează în privința candidaturii la prezidențiale, singura soluție ar fi ca Președintele să îi convingă pe liberali să renunțe la teza candidaturii lui Nicolae Ciucă. 

Klaus Iohannis își dorește o guvernare stabilă în România, în condițiile acestui an complicat la nivelul întregii UE, în context de război și de alegeri europene. În aceeași măsură, este de presupus că își dorește să aibă o relație amiabilă și cu PSD, inclusiv în perspectiva în care Socialiștii Europeni ar putea câștiga alegerile în UE și atunci ar avea nevoie să poată negocia cu ei, inclusiv pentru sine, o funcție la vârful Uniunii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri