Şefii de consilii judeţene, nemulţumiţi de scrisoarea privind arieratele. Dragnea: E o simplă recomandare

Data publicării:
13 2003dragnea-54631

Actualizare 20:15Marian Oprişan este propunerea USL pentru şefia Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene. El a câştigat în faţa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Acesta din urmă se pare că a pierdut susţinerea colegilor săi din PSD din cauza declaraţiilor critice la adresa ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

În urmă cu o săptămână, ministru delegat pentru buget, Liviu Voinea, anunţa autorităţile locale că sumele defalcate din TVA pe care le primesc judeţele, dar şi sumele care vin din taxele şi impozitele locale vor fi utilizate de primării cu prioritate pentru plata datoriilor. Decizia i-a nemulţumit pe şefii consiliilor judeţene.

Ministrul delegat pentru Buget a recunoscut că valoarea arieratelor a crescut la finalul lunii ianuarie la 1,18 miliarde de lei, după ce evaluarea pentru luna decembrie era de 832 milioane lei. Din acest motiv, pe lângă scrisoarea trimisă de Voinea în teritoriu, a fost trimisă încă o scrisoare de vicepremierul Liviu Dragnea, prin care li se cerea preşedinţilor de consilii judeţene să comunice la centru primăriile care au nevoie de ajutor.

La negocierile cu FMI, România s-a angajat să reducă arieratele locale cu 85% până la sfârşitul lunii martie.

Mai mult, potrivit Mediafax, autorităţile locale au fost avertizate că, dacă nu se reduc arieratele, unităţile teritoriale ale Trezoreriei vor fi autorizate în acest caz să nu opereze plăţi din conturile unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor de subordonare locală, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum şi pentru achitarea cheltuielilor cu hrana persoanelor din instituţiile de asistenţă socială şi a celor din instituţiile de sănătate.

Printre soluţiile avansate de Guvern se numără alocarea cu prioritate a sumelor care vin din cotele defalcate şi din impozite către plata arieratelor, împrumutul la Trezorerie, unde există disponibil un fond de 500 milioane de lei sau împrumutul la bănci, majorându-se cadrul de îndatorare al autorităţilor locale până la 70%.

Dragnea: "A fost o supărare exagerată faţă de o simplă recomandare"

Situaţia este rezolvată. Atunci a fost o comunicare proastă. A fost o supărare exagerată faţă de o simplă recomandare care nu are valoare juridică, a spus Liviu Dragnea.

Discutăm de arieratele pe care le au autorităţile locale şi care au fost, generate de o lipsă a fondurilor, dar având la bază prevederi bugetare. Dacă a avut prevedere în buget pentru lucrarea respectivă şi din varii motive, ori un minister nu a dat fonduri, ori s-au diminuat veniturile locale, acea localitate va fi ajutată. Dar cele care au făcut arierate cerând oficial unor companii să continue lucrări ştiind că nu au surse să acopere investiţiile respective nu vor fi stinse. Arieratele generate de autorităţile locale vor fi stinse de autorităţile locale care le-au generat”, a precizat Dragnea.

Potrivit vicepremierului, acele autorităţi trebuiau să se gândească înainte de a lăsa o companie să deruleze lucrări de miliarde de lei pentru o comună, ştiind că nu are bani prevăzuţi în buget.

„Nu putem să luăm bani de la cei care au respectat legea în toţi anii ăştia şi care acum, când trebuie să primească bani de dezvoltare nu îi mai primesc pentru că trebuie să achite datorii ale unor autorităţi”, a subliniat premierul.

Acesta a adăugat că Ministerul Finanţelor face controale la toate autorităţile care au astfel de arierate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri