Surse: Ciolacu a cerut la negocierile cu liderii PES ca viitorul comisar al României să fie vice la CE

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
ciolacu
Marcel Ciolacu a negociat cu Pedro Sanchez, la Congresul PES, și dubla cetățenie pentru romanii din Spania. Sursa foto: PSD

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut, sâmbătă, la negocierile cu liderii Socialiștilor Europeni, ca PES să susțină viitorul comisar al României pentru poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene, în cadrul negocierilor care vor avea loc pentru viitoarea structură de conducere de la Bruxelles.

Surse oficiale susțin, pentru Digi24.ro, că ar exista un acord, de principiu, în acest sens, însă discuțiile vor avansa în momentul în care vom ști și ce Comisariat va primi România, la negocieri.

Se speculează, în mediul politic, că ar putea fi vorba chiar de viitorul comisar pentru Apărare, un post nou care ar urma să fie înființat la inițiativa Ursulei vor der Layen, în contextul războiului din Ucraina și al temerilor că Rusia ar putea provoca un conflict militar direct cu țările UE și NATO.

S-a vehiculat, în același context, chiar numele lui Mircea Geoană, pentru preluarea postului de Comisar pentru Apărare, ca o continuare firească a misiunii pe care a avut-o ca secretar general adjunct al NATO. Însă, din cauza conflictului său cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, care, în calitate de prim-ministru, va fi cel care va desemna comisarul României, rămâne de văzut ce șanse va avea pentru numire.

O altă variantă vehiculată în mediul politic, pentru Comisariatul României, ar fi cea care se ocupă de extinderea UE, o poziție de asemenea importantă, date fiind interesele României legate de aderarea Moldovei la Uniune.

Marcel Ciolacu se afla zilele acestea la Congresul PES, la Roma. Potrivit surselor noastre, el a mai cerut, la negocierile cu Socialiștii Europeni, și ca România să aibă un post de vicepreședinte în Parlamentul European, din partea PES.

„Acordarea dublei cetățenii pentru românii din Spania va deveni realitate în curând”

Ciolacu a discutat cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, despre aderarea României la spaţiul Schengen şi acordarea dublei cetăţenii pentru românii care trăiesc în Spania.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Am avut astăzi o întâlnire cu preşedintele Consiliului de Miniştri din Spania, Pedro Sanchez, în care am discutat despre proiectele comune pe care le au Spania şi România. Am profitat de ocazie pentru a-i mulţumi premierului spaniol pentru sprijinul oferit de Preşedinţia Spaniei la Consiliul UE în vederea aderării României la spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă la finalul lunii martie”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Premierul a anunţat că s-au stabilit ultimele detalii privind acordarea dublei cetăţenii pentru românii care trăiesc în Spania.

„În curând această dorinţă a românilor din Spania o să devină realitate ca urmare a eforturilor făcute de cele două partide social democrate din Spania şi România”, a mai transmis el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri