Tăriceanu: „Nu mai ar fi mai bine ca România să fie condusă de 100 de procurori vânjoși?”

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu dispret dezgust

Călin Popescu Tăriceanu lansează un nou atac la adresa procurorilor anticorupție. Președintele Senatului spune că în spatele luptei anticorupție se ascunde o bătălie pentru putere și le reproşează că răspândesc neîncredere printre cetăţeni.

Atacul vine după ce șeful ALDE a fost audiat în comisia juridică, care este aşteptată să dea un raport în favoarea sau împotriva urmării sale penale. Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de procurorii DNA că a luat mită 800.000 de dolari pe vremea când era premier.

Asta a fost esența demersului în ultimii 10 ani făcut de așa-zisele instituții care combat corupția. Distilează neîncrederea în instituții, dă impresia că Parlamentul e ocupat de oamenii care sunt toți corupți, că Guvernul e incapabil și atunci concluzia care vine e următoarea: nu ar fi mai bine ca România să fie condusă de 100 de procurori vânjoși și 200 ofițeri cu ochi albaștri și decid ei ce e bine în pofida voturilor date de cetățeni?”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

„Primul lucru pe care doresc să-l subliniez este că acest aşa-zisul demers al procurorilor, materializat într-un referat transmis Parlamentului pentru presupuse fapte de corupţie, are un scop bine definit, şi anume să mă intimideze pe mine şi pe cei care doresc să mă urmeze în această luptă pe care am declanşat-o cu patru ani în urmă, pentru a semnala excesele şi gravele abuzuri care s-au petrecut în justiţia din România”, a mai spus Tăriceanu.

„Nu mă intimidează acestei lucruri, acest demers, nu abandonez lupta pe care am început-o şi pe care o voi duce mai departe pentru o justiţie corectă, care să se bazeze pe lege şi numai pe lege. Al doilea lucru este că voi continua demersurile pe care le-am întreprins împreună cu colegii mei pentru reformarea justiţiei. Legile de organizare a justiţiei trebuie finalizate, trebuie aduse corecturile necesare şi, bineînţeles, inclusiv Codul penal şi Codul de procedură penală, în aşa fel încât să nu mai permitem ca justiţia sau acţiunea procurorilor să fie o acţiune discreţionară care să limiteze sau să afecteze drepturile cetăţenilor din România,”a continuat șeful Senatului.

Preşedintele Senatului a fost audiat, marţi, în Comisia juridică ca urmare a solicitării DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul său.

DNA a transmis, în 7 noiembrie, Senatului cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, acesta apreciind că este un demers politic şi exprimându-şi convingerea că în dosar e vorba de „multă maculatură”. 

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore

Dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu are peste 70 de volume şi cuprinde peste 17.000 de pagini. 

Conform Regulamentului Senatului, Comisia juridică urmează să elaboreze un raport, care se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi şi apoi se dezbate în plenul Senatului în cel mult 5 zile de la depunerea la Biroul permanent.

Hotărârea privind cererea de urmărire penală, al cărei proiect este întocmit de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, cu respectarea prevederilor art.67 din Constituţia României, republicată. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Hotărârea prin care Senatul cere sau nu cere urmărirea penală se publică în Monitorul Oficial.

Din cei 11 membri ai Comisiei juridice din Senat, cinci sunt de la PSD, doi sunt de la PNL şi câte unul de la USR, UDMR şi ALDE. Senatorul Adrian Ţuţuianu, şi el membru al comisiei, a fost exclus din PSD, la acest moment el figurând ca fiind fără apartenenţă la un grup parlamentar. Întrebat în urmă cu două săptămâni cum vor vota senatorii PSD la solicitarea DNA privind ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PSD Liviu Drqagnea a spus că dosarul va fi studiat cu atenţie. ”Eu sunt Mama Omida, acum sincer?”, a spus şeful PSD, apreciind că ”senatorii PSD au personalitate”

Călin Popescu Tăriceanu şi-a studiat dosarul, el afirmând că ar fi cel mai bine ca senatorii, în special membrii Comisiei juridice, să îşi facă timp să citească şi ei dosarul său, pentru a-şi putea forma o opinie completă. 

„E un volum foarte mare de informaţii care trebuie parcurs şi în referatul pe care l-a trimis DNA-ul cu bună ştiinţă au pus numai lucrurile care duc la o anumită concluzie, concluzia clară că eu aş fi vinovat. Când stau şi citesc declaraţiile celor care au fost chemaţi ca martori văd cu totul şi cu totul altceva”, declara Tăriceanu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri