Exclusiv Theodor Paleologu, despre resuscitarea extremismului și amnezia românilor: „În toaletă la aeroportul Otopeni era un afiș cu Codreanu”

Data publicării:
theodor paleologu portret
Theodor Paleologu pune recrudescența extremismului pe seama amneziei poporului român. Foto: Facebook

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a vorbit vineri, în emisiunea „Live cu Rotaru și Kiss”, despre „recrudescența” extremismului în politica românească, pe care o pune pe seama „amneziei” poporului, care fie uită, fie nu cunoaște episoade din istoria mai mult sau mai puțin recentă. El a povestit că a găsit chiar și un afiș cu fosta căpetenie legionară Corneliu Zelea Codreanu într-o toaletă din aeroport, transformată ad-hoc în „loc de dezbatere politică”.

„La noi e o recrudescență a unui extremism mai vechi. Șoșoacă și Simion sunt fiii spirituali ai lui Vadim (Corneliu Vadim Tudor - n.r.), adică și filonul vadimist. Nu știu dacă ați observat, dar iarăși au apărut afișe cu Codreanu (Corneliu Zelea Codreanu - n.r.) și mai e ceva interesant: un limbaj codat. Pentru că avem acea lege din 2015, zisă antilegionară, pe care eu nu am votat-o, pentru că știam ce se va întâmpla, și anume va apărea - și a apărut - un limbaj codat. Iar dacă ești atent, recunoști tot felul de inscripții... multă lume nu înțelege. Când vede un cerc și o cruce nu-și dă seama că de fapt e crucea celtică, un simbol al neofascismului european”, a declarat Theodor Paleologu vineri, în emisiunea „Live cu Rotaru și Kiss”.

El a povestit că de curând a găsit un afiș cu fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu în toaleta aeroportului Otopeni.

„Recent, când am fost la Paris, am luat avionul la Otopeni, m-am dus la toaletă și-n toaletă era un afiș cu Codreanu. Însă cineva scrisese «criminal» acolo, era un loc de dezbatere publică, de dezbatere politică.”

Fostul ministru pune aceste manifestări pe seama amneziei și ignoranței oamenilor. El a spus că a vorbit cu un tânăr născut după Revoluție, care își dorea revenirea la un sistem politic cu un singur partid și a realizat că tânărul în cauză nu avea nicio idee despre ce a însemnat regimul comunist pentru țara noastră.

„Suntem o societate amnezică. Societatea românească este amnezică. Uităm lucruri din trecut, din trecutul acesta relativ apropiat: anii '70, '80, care nu sunt atât de departe, dar uităm și anii '30, '40, uităm ce-a fost dictatura antonesciană, violența politică în perioada interbelică”, a mai afirmat Theodor Paleologu.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri