Exclusiv Traian Băsescu: Este necesară reintroducerea stagiului militar obligatoriu

Data actualizării: Data publicării:
militari romani
Traian Băsescu spune că este necesară reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Foto: MApN

Traian Băsescu a spus marți seara, în exclusivitate la Digi24, că în România armata ar trebui să fie obligatorie. Asta, pentru că rezerviștii actuali nu mai au vârsta la care să mai poată fi mobilizați în caz de război. „Știu că îmi aprind paie în cap”, a adăugat fostul președinte al României.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Cum vi se pare că după doi ani de război în Ucraina, aflăm că noi, românii, nu avem rezervă pentru armată, rezerviștii nu mai sunt în stare să lupte, pentru că mulți dintre ei au vârste depășite, și că încă nu producem muniție NATO. Aflăm asta după doi ani de război. Cum vi se pare?

Traian Băsescu: Rămânem cu o singură soluție. Pentru a crea un număr suficient de militari este necesară reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Știu că îmi aprind paie în cap, dar reintroducerea stagiului militar obligatoriu este necesară pentru securitatea noastră.

Uitați-vă, până și la Ciolacu, care-s convins că nu înțelege mare lucru, el când îl cauți spune că „avem asigurată securitatea de cea mai puternică alianță militară din istorie”, de NATO.

Da, numai că domnul Ciolacu nu știe că ai obligația să te poți apăra câteva luni până când vin forțele NATO să te ajute. În cazul unei invazii ce înseamnă 2.000 de pușcași marini la Kogălniceanu și 1.000 de militari străini la Cincu, sub comandă franceză? Înseamnă nimica toată.

Trebuie să ai o armată care să îți permită să reziști 45, 60 de zile, până când NATO își mobilizează resursele de război să te poată ajuta.

Aș spune că cei care au tot tăiat din bugetul apărării, și eu pot să vă spun că a existat un CSAT în care am spus unui premier că e vorba de trădare, asta peste 50 de ani se va afla, când se vor deschide arhivele, trădare însemnând tăierea cheltuielilor militare.

În timpul domnului Ponta, CCR a stabilit că avizul CSAT este facultativ, și nu-i obligatoriu ca Guvernul să țină cont de avizul CSAT. În acel moment autoritatea președintelui, de comandant al forțelor armate s-a spulberat.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri