Video USR şi Forţa Dreptei au atacat la CCR măsurile fiscale pe care guvernul şi-a asumat răspunderea. Sesizarea, semnată și de doi liberali

Data actualizării: Data publicării:
INSTANT_ASUMAREA_RASPUNDERII_009 ciolacu _INQUAM_Photos_George_Calin
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a anunțat vineri că USR și Forța Dreptei au depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la pachetul de legi pe care Guvernul Ciolacu şi-a angajat răspunderea în Parlament. Sesizarea a fost semnată și de doi parlamentari PNL, a precizat Ionuț Moșteanu.

„Acum 20 de minute am depus la secretariatul general sesizarea USR, Forţa Dreptei şi PNL împotriva legii prin care Ciucă şi Ciolacu bagă mâna adânc în buzunarul românilor care muncesc. Am găsit şi doi liberali, Vîlceanu şi Pecingină. Sunt 46 de pagini de articole de neconstituţionalitate. Sunt 13 articole din Constituție călcate de Ciolacu în picioare (...) Am blocat astăzi această lege, ea nu va intra în vigoare. Aşteptăm termenul CCR. Până vor judeca cei de la CCR, acest proiect este blocat, nu va creşte niciun fel de taxă”, a declarat Ionuț Moşteanu vineri, la Palatul Parlamentului.

Ionuț Moșteanu a mai spus că sesizarea trimisă la CCR conține atât argumente de natură procedurală, cât și argumente de constituționalitate.

„Se încalcă principiul egalităţii în faţa legii prin tratamentul inegal şi discriminările făcute. Este o sesizare din 2020 la CCR, făcută de PSD pe un pachet de măsuri fiscal-bugetare, atunci Guvernul Orban îşi angaja răspunderea, un Guvern care nu avea majoritate în Parlament, şi ăla este un caz în care Constituţia spune că trebuie să îţi angajezi răspunderea, nu atunci când ai peste 60% în Parlament, cât au PSD, PNL cu susţinerea minorităţilor. Nu au niciun argument pentru care să îşi angajeze răspunderea pe un proiect atât de complex, trebuia să vină cu el în Parlament şi CCR atunci exact asta a spus”, a menţionat purtătorul de cuvânt al USR, potrivit Agerpres.

Moşteanu a explicat că prin depunerea sesizării la CCR pachetul de legi este blocat pentru moment şi nu va produce efecte.

„Astăzi, acum, am blocat această lege şi această lege nu va intra în vigoare. Aşteptăm termenul CCR, să vedem, probabil vor da un termen rapid. Până vor judeca cei de la Curtea Constituţională, acest proiect este blocat, este oprit, nu va creşte nicio taxă. Din acest moment, practic, legea nu există, nu produce niciun fel de efecte. (...) Sunt nenumărate decizii din ultimii 20 de ani ai CCR pe astfel de speţe. Nu văd cum ar putea, ce contorsiuni ar putea să facă CCR să spună că această lege a lui Ciolacu, care este o tocăniţă cu de toate, care încalcă 13 articole din Constituţie, nu văd cum ar putea să spună că acest proiect este constituţional. Ciolacu este oprit în momentul ăsta. Dacă vrea să facă reformă, trebuie să vină cu o reformă în Parlament, are majoritate, poate să şi-o folosească să treacă proiecte printr-o dezbatere corectă, o dezbatere în comisii, o dezbatere cu organizaţiile patronale, cu sindicatele, o dezbatere cu toţi oamenii care sunt loviţi de această nemernicie a lui, această lege prin care bagă mâna adânc în buzunarul oamenilor cinstiţi pentru a-şi hrăni el şi Ciucă Buzaţii din teritoriu”, a conchis Moşteanu.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri