VIDEO. Mihai Tudose îl felicită pe Marcel Ciolacu. Suspiciuni că Pro România și-a dat voturile pentru PSD

Data publicării:
Fostul premier Mihai Tudose (Pro România) îl felicită pe Marcel Ciolacu, noul președinte al Camerei Deputaților
Fostul premier Mihai Tudose (Pro România) îl felicită pe Marcel Ciolacu, noul președinte al Camerei Deputaților Foto: captura TV

Camera Deputaţilor are un nou preşedinte după condamnarea lui Liviu Dragnea. Deputatul social-democrat Marcel Ciolacu a fost votat ca să preia a treia funcţie în stat. Deşi a avut de partea sa PNL, USR şi PMP, Raluca Turcan nu a reuşit să adune suficiente voturi ca opoziţia să preia şefia Camerei Deputaţilor.

Lia Olguţa Vasilescu a anunțat rezultatul votului: 172 pentru, 120 împotrivă. „A fost întrunită majoritatea necesară pentru numirea lui Marcel Ciolacu președinte al Camerei Deputaților”, a anunțat deputata.

Marcel Ciolacu a luat deja în primire biroul lăsat liber de Liviu Dragnea şi promite că va fi un preşedinte diferit de fostul său lider de partid.

- Nu vă e teamă să vă aşezaţi pe scaunul lui Liviu Dragnea? l-au întrebat jurnaliștii.
- Nu ştiu. Nu cred, a răspuns proaspătul șef al deputaților. Eu presupun că voi avea o altfel de abordare, a promis Marcel Ciolacu.

Şedinţa a început cu mai bine de două ore întârziere. De dimineaţă, după ce Comisia juridică a dat raport pentru ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, Viorica Dăncilă a fost urgent chemată la o discuţie cu reprezentanţii ALDE.

„Am discutat despre votul de astăzi de la Camera Deputaților. Pentru noi e foarte important și am discutat despre acest vot. O să vedem rezultatul după acest vot”, le-a spus Viorica Dăncilă jurnaliștilor de la Parlament.

Liberalii au acuzat însă un troc pe care social-democraţii l-ar fi făcut pentru numirea lui Marcel Ciolacu.

„Cei de la ALDE nu au vrut să intre în sală până nu li s-a promis că se va vota împotriva ridicării imunăţii lui Tăriceanu”, susține Florin Roman, deputat PNL.

Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: „În privința Pro România, am văzut această decizie de a oferi grup parlamentar celor din Pro România. Percepția a fost de tranzacție: îți dau grup, pentru susținerea preşedintelui Camerei Deputaților”.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a negat public că ar fi făcut o înţelegere cu cei din fostul său partid - PSD.

„Nu am votat. Nu sunt în țară, nu sunt nici Bănicioiu, nici Câmpeanu. Noi nu am existat ca grup pâna azi, când am fost recunoscuți pe baza deciziei CCR. Trebuie să lăsăm refulările copilărești”, a declarat Victor Ponta pentru Digi24.

Fostul premier Mihai Tudose, şi el membru al Pro România, a participat la vot. L-a felicitat în văzul camerelor de luat vederi pe cel care i-a fost vicepremier în cabinetul pe care l-a condus.

- I-aţi mulţumit lui Mihai Tudose pentru votul de azi? l-au întrebat reporterii pe Marcel Ciolacu.
- Mihai Tudose trebuie să îmi mulțumească pentru multe și eu lui, a răspuns proaspătul președinte ales al Camerei.
- Incluisv pentru votul de azi? au insistat reporterii.
- Am făcut-o deja.

Şedinţa plenului nu a fost lipsită de incidente, deşi toţi candidaţii au declarat că vor să facă o altfel de politică.

„Hoţii la puşcărie, hoților!” a strigat deputatul Florin Roman de la PNL.
„Dle Roman, să vă fie ruşine!”, l-a apostrofat un deputat PSD.

Maghiarii nu au vrut să îşi dea votul nici pentru PNL, nici pentru PSD. Şi-au votat propriul candidat: Kelemen Hunor.  n„Restabilirea echilibrului în Parlament se poate face şi de un reprezentant al minorităților”, și-a pledat Kelemen Hunor propria cauză.

Umătorul test al majorităţii în Parlament ar putea fi votul unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului pe care opoziţia vrea să o depună în luna iunie.

Citiți și:  Cine este Marcel Ciolacu și cum a ajuns în aceeaşi barcă cu Liviu Dragnea, la o celebră partidă de pescuit

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri