Polițiștii amenință cu proteste la CCR, Administrația Prezidențială și sediul NATO, după ce a fost votată legea pensiilor speciale

Data actualizării: Data publicării:
protest al politistilor in fata guvernului
Polițiștii amenință cu proteste la CCR, Administrația Prezidențială și sediul NATO, după ce a fost votată legea pensiilor speciale. Foto: SNPPC/ Facebook

Polițiștii spun că vor organiza noi proteste, după ce Parlamentul a votat legea pensiilor speciale. „S-a votat distrugerea sistemului de apărare și ordine publică”, susține un comunicat al Sindicatului național al polițiștilor.

Ne mai rămân 3 bătălii: Curtea Constituțională, sediul NATO și Președintele României. Vom rămâne vigilenți și în funcție de evoluția situației vom acționa acolo unde va fi decizia, urmând să vă informăm din timp despre acțiunile noastre”, se arată în comunicat.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

În urma modificărilor aduse în Camera Deputaților, deși Coaliția anunțase un impozit de 30%, în cele din urmă a fost păstrată varianta inițială, iar pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

De asemenea, în noul proiect de lege, parlamentarii Puterii au adoptat mai multe amendamente care să ofere unele garanții magistraților și militarilor că nu se vor schimba prea multe în următorii cinci ani.

Unul dintre amendamente prevede că toți pensionarii speciali care îndeplinesc criteriile pentru a ieși la pensie până la intrarea în vigoare a legii să rămână în sistem și să se poată pensiona până în 2028 în aceleași condiții.

Anunțul sindicaliștilor vine după ce sute de polițiști, grefieri și personal din penitenciare au protestat ieri la Parlament și au blocat traficul în zona Izvor.

În fruntea listei este problema pensiilor. A trecut cu amendamente destul de brutale: creşte vârsta de pensionare, se diminuează baza de calcul, se pierde ideea de pensie militară şi probabil atractivitatea posturilor din sector. Oricum erau foarte greu de găsit candidaţi. Am văzut concursurile din poliţie, nu mai vin. O să fie complicat şi aşa există o lipsă de resurse - cam 30% din posturi sunt vacante şi nu reuşim să le ocupăm, mai ales acum, sunt şi suspendate posturile vacante. Ne chinuim cu Memorandumuri, deci o să o luăm uşor în jos. Asta e lovitura decisivă pe care ne-o dau”, a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP), Ştefan Teoroc.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri