Polonia trimite Ucrainei tancuri Leopard. Duda: „Vrem să fie o coaliție internațională”

Data actualizării: Data publicării:
Tanc Leopard
Polonia trimite Ucrainei tancuri principale de luptă Leopard. Foto: Profimedia Images

Polonia va trimite Ucrainei tancuri Leopard, ca parte a unei coaliții internaționale, a anunțat miercuri președintele polonez, relatează Reuters.

În timpul unei vizite în orașul Lviv din vestul ucrainean, Andrzej Duda a spus că „o companie de tancuri Leopard va fi predată Kievului ca parte a construirii coaliției”. Acestea sunt primele tancuri de fabricație occidentală pe care Ucraina le primește după declanșarea războiului. „Vrem să fie o coaliție internațională”, a mai spus președintele Poloniei.

Kievul a cerut vehicule militare grele, cum ar fi Leopard 2, de fabricație germană, care ar reprezenta o creștere semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina.

Inițiativa Poloniei vine după ce premierul Mateusz Morawiecki a declarat sâmbătă că nu intenționează să trimită tancuri Leopard Ucrainei fără formarea unei coaliții mai largi.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat la rândul său luni că rămâne convins de necesitatea de a coordona livrările de arme către Ucraina cu aliații. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat miercuri că nu cunoaște nicio solicitare din partea aliaților săi de a trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina.

Tancurile Leopard 2 au fost dezvoltate  de compania germană de armament Krauss-Maffei la începutul anilor 1970 pentru Bundeswehr. Tancul a intrat în dotarea armatei germane în anul 1979, înlocuind modelul Leopard 1 în cadrul armatei germane. Peste 3480 de tancuri au fost fabricate.

 

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri