Povestea oamenilor care fotografiază realitatea: Octav Ganea, fotojurnalist: Poți strânge într-un singur cadru multe informații

Data publicării:
fotograf care pozeaza o intalnire a unor politicieni
De aproape două secole, fotografiile reușesc să surprindă emoțiile, caracterele și chiar intențiile din spatele barierelor pe care și le pun oamenii. Foto: Captură TV Digi24

Astăzi este ziua celor care reușesc să exprime peste o mie de cuvinte printr-o singură fotografie. Pasiunea lor a devenit o adevărată meserie, care de multe ori rezolvă și mistere. Cunoaștem și noi cât de importantă este această muncă, a fotografilor.

Astăzi se sărbătorește în toată lumea Ziua Fotografiei. De aproape două secole, fotografiile reușesc să surprindă emoțiile, caracterele și chiar intențiile din spatele barierelor pe care și le pun oamenii. Acum, le folosesc mai mult ca niciodată pentru a rămâne conectați cu ceilalți... în mediul online.

Însă dincolo de acestea, există oameni care încearcă să sape mai adânc și să le arate celorlalți ce se ascunde dincolo de realitatea fiecăruia - fotojurnaliștii, care spun în imagini știri pe care uneori nici cuvintele nu reușesc să le cuprindă. Fac meseria asta cu multă pasiune, dar și cu un mare regret. Munca lor e deseori furată, iar meritele nu le sunt recunoscute nici măcar printr-o banală citare.

Oamenii din spatele camerelor au una dintre cele mai grele misiuni atunci când vine vorba despre relatarea informației - să surprindă, în imagini esența evenimentelor, atmosfera lor și trăirile protagoniștilor. În mijlocul lor îl găsim și pe Octav Ganea, fotojurnalist care coordonează o agenție fondată de Ovidiu Micsik în 2013.

Reporter Digi24: Cât de importantă e fotografia pentru informarea publicului?
Octav Ganea, fotojurnalist: E unul dintre principalele vehicule de informație din momentul acesta. Marele avantaj al fotografiei e că poate strânge într-un singur cadru multe informații, de la plan emoțional care poate ține de un protest, până la reacția umană care poate ține de răspunsul unui politician la întrebarea unui reporter.

Însă până să fie adunate informațiile, adesea drumul e anevoios. Mai ales în momentele în care statul se închide în propria carapace.

Octav Ganea: În ultima perioadă s-a permanentizat ideea că la anumite conferințe de presă au acces doar reporterii, sau nici măcar, și doar oamenii din guvern sau de la președinție. Oamenii ajung să depindă doar de informația aceea, și care de cele mai multe ori este cosmetizată.

Fotojurnaliștii reușesc să surprindă de multe ori lucruri pe care politicienii încearcă să le ascundă. Grimasele lor prinse în doar o fracțiune de secundă le trădează enervarea, ezitarea și uneori chiar minciuna din spatele cuvintelor bine alese. Astfel de momente devin de multe ori virale, iar pe drum se pierde autorul, și nu doar pe rețelele sociale, ci și în cazul unor site-uri sau publicații.

Octav Ganea: Fotografia e stăpânită de o lege separată care spune că nu ai voie să preiei imaginea, și noi, la începutul anului, în februarie 2023 am deshis o campanie și timp de 6 luni de zile am dat redacțiilor din țară acces la fluxul nostru, astfel încât să poată să își educe stafful despre cum să folosească imaginea, ca să nu mai ajungă în situația să o ia de pe internet și să comită lucruri pe care pe noi ne doare foarte tare: furt intelectual.

Dreptul de autor este apărat de lege, iar încălcarea lui se poate lăsa cu plata unor prejudicii de mii de euro chiar și pentru o singură fotografie.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri