Radu Filip, MAE: „Există speranțe pentru perioada următoare” că cei 260 de români vor fi evacuați din Gaza

Data actualizării: Data publicării:
oameni asteapta la punctul de fromtiera rafah
Sute de oameni sunt lăsați să plece din Fașia Gaza, dar printre ei nu sunt și cetățeni români. Foto.: Profimedia

Evacuările civililor din Gaza continuă, dar nici astăzi niciun român nu se află pe lista celor care vor scăpa din infern. Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a spus la Digi24 că autoritatile israeliene și egiptene decid cine iese din Gaza și că speră că cei 260 de români care au cerut ajutor vor fi evacuați în curând.

„Procesul este în desfășurare, punctul de trecere a frontierei este funcțional, tranzitul este permis în continuare pentru anumite cazuri medicale și pentru cetățenii dintr-un număr limitat de state cu comunități în Fâșia Gaza. Faptul că nu au trecut până acum nu înseamnă că nu există speranțe pentru perioada următoare”, a spus Filip.

„Modul în care se organizează tranzitul prin punctul de trecere a frontierei vizează autoritățile israeliene, autoritățile egiptene care decid asupra criteriilor de selecție, cât și ordinea de prioritate la trecerea prin punctul de frontieră de la Rafah”, a explicat el.

„Rămânem în strânsă legătură cu autoritățile israeliene, cu cele egiptene pentru evacuarea cetățenilor români care ne-au solicitat sprijin. Autoritățile israeliene și egiptene ne-au asigurat că punctul de frontieră va continua să rămână deschis pentru evacuări și în zilele următoare, sub rezerva evoluției situației de securitate, iar celula de criză a MAE menține coordonarea cu statele care întreprind demersuri similare pentru propriii cetățeni, precum și cu organizațiile internaționale”, a ma spus Filip.

„În cursul zilei de ieri au avut prioritate cazurile medicale, personalul organizațiilor internaționale, precum și cetățenii din anumite state cu comunități reduse în Fâșia Gaza. Noi vorbim de aproximativ 260 de cetățeni români și membri de familie. Autoritățile israeliene și cele egiptene decid criteriile se selecție și ordinea de prioritate pentru traversarea punctului de frontieră. Rămânem în contact cu ei, suntem pregătiți pentru asigurarea sprijinului consular pentru cetățenii români care au solicitat evacuarea.

Am speranța că acest lucru se va întâmpla cât mai rapid. Imediat ce vom avea această informație, o vom transmite cetățenilor”, a adăugat el.

Întrebat în legătură cu cei 3 ostatici cu cetățenie română ținuți de Hamas, Filip a spus: „în acest moment, nu aș vrea să mă refer la starea acestora, pentru că e nevoie de discreție”.

„Solicitarea autorităților române a fost de eliberare a tuturor ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza, inclusiv a celor cu cetățenie română”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri