Medicul Alexandru Rafila: Masca ar trebui purtată în zonele aglomerate, identificate de autoritățile locale

Data actualizării: Data publicării:
masca de protectie ar putea deveni obligatorie in spatii publice deschise
Foto: Guliver / Getty Images

Masca ar putea deveni obligatorie și în spații deschise și aglomerate, a anunțat luni premierul Ludovic Orban. Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat la Digi24 de ce este de acord cu această măsură.

"Da, sunt de acord pentru că ea se aplică în foarte foarte multe țări, de exemplu, în Spania se poartă și unde nu e aglomerație.

De ce purtăm mască în spații deschise? Nu purtăm mască în spații deschise decât acolo unde acea distanțare fizică de 1,5 m nu este posibilă. Dacă ai pe o suprafață de 1000 de metri pătrați, 1000 de persoane, nu este posibilă distanțarea la 1,5 metri pentru că suprafața, în mod evident, este prea mică. Această măsură cred că ar trebui aplicată în funcție de, nu neapărat să se întâmple la nivel național, ci în zonele aglomerate care sunt identificate de autoritățile locale și în intervalele de timp în care sunt aglomerate. Dacă cineva se plimbă într-un parc de la 10 seară încolo, e puțin probabil să existe o aglomerație care să pună pe cineva în pericol. Dar probabil că la ora 14, aglomerația poate fi suficient de mare încât să impună utlizarea măștii. Atunci lucrurile se pot adapta, dar implicarea și participarea autorităților locale cred că este unul dintre elementele care poate duce la rezolvarea acestei probleme, cu o condiție: să nu fie partizane sau să fie partizanele sănătății comunității pe care o conduc. Pentru că dacă vor exista la nivelul autorităților locale păreri divergente, atunci se ajunge din nou la acea senzație de neîncredere și de ineficientă a măsurilor.

Dar repet, cum explicăm lucrul asta: dacă mesajul o să fie: "nu vă ajunge că ne obliogați să purtăm mască în spații închise, acum ne forțați să purtăm și pe stradă", sigur că este un mesaj distructiv, nu o să prindă aproape la nimeni. Dar dacă spunem că, "uite, avem comunități sănătoase pentru că majoritatea locuitorilor poartă mască și în mijloacele de transport și în zonele închise și cele câteva cazuri care au apărut, au apărut pentru că în zonele aglomerate, oamenii sunt prea apropiați. Și acolo unde suntem prea apropiați, într-un anumit interval de timp, este bine să purtăm mască". Oamenii trebuie solidarizați, nu trebuie ostilizați".

Profesorul Rafila recomandă renunțarea la termenul "distanțare socială" care "a făcut destul de mult rău, pentru că a creat această idee a rupere de societate. Distanțare fizică, de 1,5 metri, să explicăm ce înseamnă acest lucru".

În ceea ce privește purtarea măștilor pe plajă, medicul a explicat: "Masca la plajă, nu știu, nu înțeleg procedura. Dar, probabil că există un argument. Cred că mai degrabă în zonele foarte aglomerate, de faleză, în zonele comerciale, în aer liber. Acum, la plajă, să porți masca nu știu dacă e posibil. Nu am comentarii legate de acest subiect, nu m-am gândit la el suficient".

Printre măsurile anit-COVID, la mare, "accesul la plajă să fie int-adevăr concordant cu capaitatea pe care o are plajă respectivă, adică număr fix de persoane pe o anumită suprafață de plajă. (...) Această distanțare fizică trebuie să existe între persoane care nu desfășoară o viață împreună", a mai adăugat Alexandru Rafila. 

"Lucrurile astea trebuie explicate, repetate, dar nu foarte mult încât să nu devină obositoare, și cred că în zona acestor unități de terase, probabil că un program ceva mai echilibrat, adică nu până dimineață când oamenii sunt mai expansivi și nu pot să respecte aceste măsuri de distanțare".

Citește și: Alexandru Rafila: Carantina trebuie și explicată. Dacă primarul spune că e abuzivă, nu face decât să alimenteze mai multă neîncredere

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Trucul” folosit de Netanyahu pentru a-l convinge pe liderul Hezbollah că este în...
Digi FM
Imagini virale cu o jandarmeriță în uniformă care defilează pe străzile din București: „Crezi că reziști...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri neașteptate despre soțul ei, Blake Shelton: „Asta îmi amintește în fiecare zi de ce...
Film Now
Momentul stânjenitor când Melanie Griffith a făcut-o să roșească pe fiica ei, Dakota Johnson, în fața lui...
Adevarul
Viața de film a lui Robin Hood din Munții Apuseni. Totu, cel mai temut bandit din anii '30, trădat de fratele...
Newsweek
Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii?
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai putea crede
Digi Animal World
Spectacol inedit surprins de un fotograf în Israel. O bufniță părea că dansează pe o floare
Film Now
Căpitanul Kirk din Star Trek se ține bine la 93 de ani și încă își conduce singur mașina. William Shatner și...
UTV
(VIDEO) Mariah Carey urca Marele Zid Chinezesc in tocuri de 15 cm. „Cineva trebuia sa ma avertizeze"