Rafila: S-a ajuns la o limită a capacităţii de tratare în spitale şi totuşi nu ştim ce se întâmplă cu pandemia în ţara noastră

Data publicării:
alexandru rafila agerpres_14533105
Alexandru Rafila spune că ar trebui să ajungem la 100.000 de vaccinuri pe zi. Foto: Agerpres

Alexandru Rafila a declarat că este de neînţeles de ce România testează în continuare foarte puţin, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a transmis că ţara noastră are o capacitate de testare „nelimitată”. Rafila atrage atenția, de asemenea, că spitalele și-au atins capacitatea de tratare, mai ales în secţiile ATI, și spune că, pentru a-și atinge scopul, campania de vaccinare trebuie trebuie să-și dubleze viteza, până la 100.000 de doze pe zi.

„Testăm în continuare puţin, cu toate că astăzi (joi - n.r.) am aflat de la Ministerul Sănătăţii un lucru în premieră mondială, că România are o capacitate nelimitată de testare. Lucrul acesta nu ştiu cum se poate întâmpla în realitate, dar probabil că dânşii ştiu mai bine decât înţelegem noi. Atunci ne întrebăm de ce avem 40.000 de teste cel mult, care se raportează zilnic, dintre care doar 30.000 de teste de biologie moleculare, în condiţiile în care ştim că avem o capacitate instalată de 50.000 de teste pe biologie moleculară care se pot face zilnic. S-au achiziţionat milioane de teste rapide şi totuşi oamenii nu au acces la testare”, a declarat Alexandru Rafila joi, citat de Mediafax.

El a atras âatenţia că România a atins capacitatea maximă de tratare a persoanelor cu COVID-19.

„Numărul de cazuri înregistrate zilnic nu depăşeşte cu mult 6.000 (...), dar, ceea ce se întâmplă în spitale, numărul de pacienţi internaţi în secţiile COVID şi mai ales numărul de pacienţi de la secţiile de ATI, sunt într-o creştere permanentă. Cred că s-a ajuns la o limită a capacităţii de tratare în condiţii spitaliceşti şi totuşi nu ştim ce se întâmplă cu pandemia din ţara noastră, pentru că nu există niciun fel de plan legat de creşterea accesibilităţii la testare”, a mai spus Alexandru Rafila.

În privinţa proiectului privind testarea în farmacii, Rafila se arată neîncrezător, însă spune că ar fi bine să intre în acest proiect de testare medicii de familie, care să primească teste gratuite din partea guvernului. Potrivit deputatului PSD, medicii de familie pot să selecteze cu mare uşurinţă toţi pacienţii simptomatici, toţi contacţii persoanelor care au fost deja infectate, aşa încât să poată să ajute autorităţile de sănătate publică în identificarea focarelor, în uşurarea anchetelor epidemiologice şi în controlul pandemiei.

Ca să poată avea succes, vaccinarea trebuie să îşi dubleze cadenţa

Alexandru Rafila a mai spus că, pentru a avea succes, vaccinarea anti-COVID trebuie să îşi dubleze cadenţa, până la 100.000 de oameni imunizaţi zilnic.

„Vaccinarea, ca să poată să aibă succes, trebuie să îşi dubleze cadenţa. Adică de la 50.000 de doze pe zi trebuie să ajungem la o medie de 100.000 de doze pe zi, este cea mai mică cifră posibilă necesară să putem spera ca, la sfârşitul lunii septembrie, să avem circa 11 milioane de persoane care să fie vaccinate. Nu uitaţi că cel puţin pentru vaccinurile disponibile până în acest moment sunt necesare două doze de vaccin, deci cu 10 milioane de oameni vaccinaţi faţă de milionul care a fost deja imunizat înseamnă 20 de milioane de doze care trebuie administrate în următoarele şase luni şi asta înseamnă în mod evident că trebuie să ajungem la 100.000 de doze pe zi”, a calculat Rafila.

El a adăugat că pericolul cel mai mare este legat de „lipsa aderenţei la vaccinare”.

„Dacă până în momentul de faţă am avut doritori şi nu prea aveam vaccinuri, începând din această lună vaccinurile vor veni în cantităţi tot mai mari în România (...) şi este important ca toată lumea să poată să cunoască care sunt avantajele vaccinării, să existe campanii permanente de informare, care să fie adaptate fiecărei categorii de populaţie. Dacă persoanele vârstnice erau mai îngrijorate pentru că aveau diverse patologii cronice şi au dorit să se vaccineze în mare măsură, populaţia tânără trebuie să găsească la autorităţi mesajele potrivite încât vaccinarea să se desfăşoare fără probleme până în această toamnă, altfel vom ajunge într-o situaţie paradoxală în care avem vaccinuri şi nu vom avea solicitanţi şi lucrurile acestea toate trebuie gestionate de Ministerul Sănătăţii. Eu am obosit să dau sugestii, am tot dat sugestii încă din luna decembrie, din păcate Ministerul Sănătăţii abia după trei luni a început să ia primele măsuri”, a precizat Alexandru Rafila.

Închiderea magazinelor mai devreme: „Restricţie stupidă, total absurdă”

Închiderea magazinelor la ora 18.00 acolo unde rata de incidenţă depăşeşte 7,5 la mie este o măsură stupidă, total absurdă, mai crede reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Restricţii stupide, precum cea cu închiderea magazinelor cum ar fi un program redus la magazinele de primă necesitate trebuie ridicate imediat. (...) E total absurdă. Duce la creşterea riscului răspândirii infecţiei. Înghesuiala pe care o regăsim între cinci şi şase duce la favorizarea transmiterii infecţiei, nicidecum la limitarea transmiterii ei. (...) Mă întreb de ce au fost introduse aceste măsuri. Sigur, alte tipuri de măsuri, cum ar fi utilizarea măştii sau vaccinarea, le susţin, pentru că ele ne pot conduce către un rezultat favorabil”, spune prof. dr. Rafila.

Restricţiile trebuie ridicate treptat, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, dar şi în funcţie de anumite simulări care se fac pentru fiecare tip de activitate.

„Dacă poţi organiza un anumit tip de activitate prin testarea celor care participă trebuie să o faci. Faci un pilot şi vezi dacă există consecinţe. Ulterior, dacă există rezultate favborabile, extinzi la întregul sector. Nu poţi să stai implacabil să aştepţi ca lucrurile să se întâmple şi să spui că singura soluţie e închiderea totată a tuturor activităţilor. Nu este un răspuns, ci doar o derobare de responsabilitate”, adaugă parlamentarul PSD.

El opinează că, dacă activitatea şcolară ar trebui să reînceapă la începutul lunii mai.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri