Refugiați ucraineni, evacuați dintr-un centru din București fără explicații, de pe o zi pe alta. Prefectul s-a contrazis în declarații

Data actualizării: Data publicării:
refugiati ucraina
Refugiați ucraineni, evacuați dintr-un centru din București de pe o zi pe alta. FOTO: Captură Digi2

Aproape 100 de refugiați ucraineni, cazați în București la căminul Colegiului Tehnic Energetic, au aflat vineri seară că vor fi evacuați a doua zi dimineață. Nu le-a spus nimeni de ce și nici unde vor fi mutați. Evacuarea lor generează noi bâlbâieli legate de modul în care deciziile sunt luate de autorități. Prefectul Capitalei, Toni Greblă se contrazice în declarații.

ACTUALIZARE 15:30 Cei aproape 100 de refugiați ucraineni, cazați în București, la căminul Colegiului Tehnic Energetic vor putea rămâne aici încă trei luni până când autoritățile vor găsi o soluție potrivită pentru ședere.

ACTUALIZARE 12.00. O femeie care a vorbit în numele refugiaților scoși în stradă a declarat reporterului Digi24 că oamenii au aflat vineri seară că trebuie să plece azi.

"Am întrebat unde ne duc, ei au spus că nu știu. Suntem de acord să ne ducem, dar să știm unde. Sunt aici femei însărcinate, copii mici, bătrâni. Ne-au spus doar să ieșim, să strângem tot, că la 12.30 o să vină două autobuze să ne ducă dar nu știm unde", a spus femeia.

 

Ea a subliniat că refugiații au fost foarte bine tratați de români cât au stat acolo, că sunt mulțumiți de ceea ce au primit până acum și că sunt recunoscători.

"Mulțumim și dimineața și seara", a spus femeia care a adăugat că a început să simtă o răceală în atitudinea celor din jur.


Toni Greblă: De câteva zile se discută despre asta; ieri au fost anunțați că urmează să fie relocați.

Moderator TV: Domnule prefect, spuneați că se știe de această relocare de câteva zile. Ați putea să ne lămuriți de ce abia ieri i-ați anunțat pe refugiați că vor fi mutați?

Toni Greblă: La rândul nostru am fost anunțați tot ieri despre intenția grupului școlar.

Moderator TV: Și atunci de ce spuneați că cunoșteați situația de câteva zile?

Toni Greblă: Nu, nu, nu ... am zis câteva zile. Ieri mi-a fost comunicat oficial acest lucru.

Prefectul a susținut că spațiul a fost pus la dispoziția refugiaților de către un grup de voluntariat, care acum a anunțat că nu mai poate să îi cazeze deoarece se apropie examenele, bacalaureatul, context în care este nevoie de spațiu pentru elevi.

"Nu a fost o decizie a autorităților, ci a celor care au pus pe bază de voluntariat la dispoziție spațiul. Pentru masă, tot un ONG oferea mâncare, dar de luni nici acesta nu mai poate material să facă asta", a susținut prefectul.

El a menționat că refugiații vor fi duși în două spații din Ilfov, unde vor avea cazare, trei mese pe zi și obiecte de igienă.

Vor ajunge acolo cu două autocare, a adăugat el.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri