Exclusiv Rolul României în criza cerealelor. Odobescu: Aproape 20 de milioane de tone au tranzitat țara. S-au deschis noi puncte de frontieră

Data actualizării: Data publicării:
Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu
Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. Foto: Inquam Photos/ George Călin

România are un rol substanțial în tranzitul cerealelor și a produselor agricole din Ucraina, a spus ministrul de Externe, Luminița Odobescu, joi, la Digi24. „Aproape 20 de milioane de tone au tranzitat deja țara”, a spus ea, precizând că în continuare sunt luate în calcul măsuri care să faciliteze transportul cerealelor ucrainene, printre care se numără îmbunătățirea infrastructurii rutiere,  feroviare, dar și transportul fluvial. În același timp, NATO a anunțat că intensifică supravegherea în regiunea Mării Negre. 


„România a jucat deja un rol cheie în tranzitul cerealelor din Ucraina către țările care au nevoie. Subliniem faptul că aproape 20 de milioane de tone au tranzitat deja și dacă ne comparăm cu celelalte 33 de milioane de tone ale Acordului din Marea Neagră, facilitat de ONU și Turcia, din care Rusia tocmai a ieșit, se vede foarte clar rolul esențial pe care îl joacă România în acest proces de a ajuta în continuare Ucraina”, spune ministrul de Externe.

„Vom continua și vor spori aceste eforturi să ajutăm Ucraina să-și ducă grânele acolo unde este nevoie. Ceea ce face Rusia la Marea Neagră pune în pericol întreaga securitate alimentară globală”, adaugă Odobescu.

Întrebată care au fost măsurile luate după atacurile de la portul Reni, ea a spus: Sunt mai multe măsuri legate de coordonare. Vreau să subliniez că ieri au fost două reuniuni importante la Bruxelles, una a Consiliului Nord- Atlantic și alta a Consiliului NATO-Ucraina. (...)Alianța a constatat că amenințările recente ale Rusiei privind Marea Neagră prezintă un risc de escaladare și pot să afecteze libertatea de circulație. Acest aspect a fost condamnat ferm de către România în aceste reuniuni. NATO și aliații au decis să consolideze măsurile de supraveghere și de recunoaștere, inclusiv cele privind patrularea maritimă în Marea Neagră. În paralel, avem reuniuni de coordonare cu Comisia Europeană și cu partenerii americani pentru a consolida și crește volumul lunar de transport prin țara noastră.

Ministrul de Externe subliniază că România va continua să faciliteze transportul cerealelor ucrainene și precizează că sunt luate în considerare alte măsuri pentru acest lucru. „România deja și-a adus o contribuție substanțială în tranzitul cerealelor și a produselor agricole din Ucraina. Vom îmbunătății infrastructura rutieră și feroviară, infrastructura de transport fluvial. Au fost deschise noi puncte de frontieră. Suntem în discuții cu Comisia Europeană în cazul acestor coridoare ale solidarității. Există o platformă de coordonare pentru a facilita tranzitul de produse alimentare din Ucraina, toate cele cinci state vecine, la care contribuie inclusiv Ucraina și Moldova, tocmai pentru a găsi soluții pe de o parte să blocăm orice blocaj de ordin logistic și pe de altă parte să creștem capacitatea de tranzit în această perioadă extrem de dificilă”, a mai spus Odobescu. 

NATO sporește supravegherea în Marea Neagră

NATO a declarat miercuri că intensifică supravegherea în regiunea Mării Negre, condamnând ieşirea Rusiei din acordul care asigura trecerea în siguranţă a navelor care transportă cereale ucrainene, relatează Reuters.

„NATO şi aliaţii intensifică supravegherea şi recunoaşterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă şi drone”, informează un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.

Anunţul a fost făcut după o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, organismul înfiinţat la începutul acestei luni pentru a coordona cooperarea dintre alianţa militară occidentală şi Kiev.

„Aliaţii şi Ucraina au condamnat cu fermitate decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră şi încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat NATO într-un comunicat.

Acordul care a permis în ultimul an exportul în condiţii de siguranţă al grânelor ucrainene pe Marea Neagră a expirat la 17 iulie, iar Rusia a refuzat să-l mai prelungească, într-o mişcare despre care ONU a spus că „va lovi în plin oamenii aflaţi în nevoie de pretutindeni”.

Moscova a sugerat că ar lua în considerare reluarea acordului dacă îi vor fi îndeplinite cererile care vizează ameliorarea propriilor exporturilor de cereale şi îngrăşăminte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri