Românul Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei din Viena, reacție după votul Austriei: „Mă simt jenat, ba chiar rușinat”

Data actualizării: Data publicării:
Ioan Holender, formerly director of Vienna's State's Opera at his farewell-press conference on June 16 2010
Baritonul de origine română Ioan Holender a condus Opera din Viena timp de 19 ani. Foto: Profimedia

Baritonul de origine română Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei din Viena, a criticat decizia guvernului austriac de a respinge primirea României în Spațiul Schengen. Într-o scrisoare deschisă adresată cancelarului austriac Karl Nehammer, el i-a cetut „în mod imperios” să reconsidere votul împotriva României. „Mă simt jenat, ba chiar rușinat de hotărârea acestui Guvern”, a scris Ioan Holender.

Ioan Holender a transmis un mesaj și presei din Austria, „în legătură cu decizia singulară a Guvernului austriac de a bloca prin veto în cadrul Consiliului Uniunii Europene aderarea României la Spațiul Schengen”.

„Fiind cunoscut în Austria că cel mai longeviv Director din întreagă istorie a Operei de Stat din Viena – fondată în anul 1869, și decorat cu «Crucea de Onoare» pentru Artă și Științe – în cel mai înalt Grad, și de asemenea, fiindu-mi acordată distincția “Steaua României”, în Grad de Mare Ofițer (2001), am considerat că am dreptul și, în egală măsură, datoria morală să adresez Cancelarului Austriei – Karl Nehammer, o scrisoare deschisă. I-am cerut în mod imperios să reconsidere hotărârea Austriei luată împotriva României, neexistând un motiv real valabil care să o justifice.

În această scrisoare am specificat și faptul că România a fost evaluată cu doar șapte luni în urmă – în mai 2022, de o comisie internațională din care făcea parte și Austria. În urmă acestei evaluări, s-a constatat că România îndeplinea cu succes toate condițiile de aderare la Spațiul Schengen, inclusiv cele referitoare la controlul frontierelor sale.

Guvernul Austriei, condus de Partidul ÖVP (Partidul Popular Austriac), este astăzi, repet, singurul din UE care se opune aderării României la Spațiul Schengen. Partidul aflat la guvernare în Austria speră să recâștige astfel simpatia alegătorilor săi (alegerile apropiindu-se cu pași repezi), arătându-se împotriva imigranților, al căror număr, într-adevăr, crește în mod accelerat. Că nedoritii refugiați ajung în Austria prin Grecia, Serbia și Ungaria, și doar minimal prin România (2,5%), este o realitate obiectivă, bine cunoscută tuturor autorităților implicate. Însă, politică internă a Austriei și lupta dintre partidul aflat la cârmuire – ÖVP și opoziția – tot mai puternică, decid cu nerușinare în defavoarea României, tratând-o că pe o țară balcanică, de la răsărit – întocmai că pe vremea împărăției habsburgice.

Fiind de peste cincizeci de ani cetățean austriac, distins cu cele mai înalte decorații, respectat și foarte cunoscut în cadrul acestei societăți, mă simt jenat, ba chiar rușinat de hotărârea acestui Guvern, care acționează în politică externă în interes propriu și limitat, doar în folosul partidului.

Rămân cu speranța că actuală decizie va fi rectificată în curând, la următoarea întrunire, și că României i se va face dreptate prin anularea prezenței rezoluții Schengen, și că astfel iubita noastră Austrie cu Viena cu tot, va rămâne cu «curul în baltă», cum se spune în Banatul meu iubit!”, a scris fostul director al Operei din Viena într-un mesaj adresat presei din România.

Cine este Ioan Holender

Bariton, impresar artistic şi cel mai longeviv director al Operei din Viena, Ioan Holender s-a născut într-o familie de evrei la Timişoara, în ziua de 18 iulie 1935, scrie Agerpres, preluând aeiou.at.

A studiat la Universitatea Tehnică din oraşul natal, până în 1956, când, din motive politice, a fost exmatriculat.

În 1959, a părăsit România, emigrând împreună cu familia în Austria. A urmat cursurile Conservatorului de Stat din Viena. Din 1962 până în 1966 a activat ca bariton la Teatrul de Stat din Klagenfurt, conform sibfest.ro.

În 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical. A creat „Agenţia de impresariat artistic Holender”, devenită faimoasă în lumea artistică şi contribuind la carierele muzicale internaţionale ale multor artişti din România.

În anul 1988 a fost numit secretar general al Operei de Stat din Viena şi al Volksoper Viena, iar începând cu 1 aprilie 1992 a fost numit director al ambelor instituţii.

Este cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena, de la deschiderea acesteia, în 1869. Ioan Holender s-a aflat în această funcţie de la 1 aprilie 1992 până la 30 august 2010, când a fost succedat de francezul Dominique Meyer. Mandatul său la conducerea Staatsoper Viena a fost prelungit de trei ori, în decurs de 18 ani.

La 26 iunie 2010, a fost organizată o gală în onoarea lui Ioan Holender care a marcat încheierea mandatului acestuia de director al Operei din Viena. La eveniment au participat personalităţi precum Placido Domingo, Anna Netrebko şi Zubin Mehta, arată romania-muzical.ro. Cu acest prilej, a fost prezentată o retrospectivă muzicală cu secvenţe din 40 de premiere care au avut loc pe scena Operei din capitala Austriei. În total, au fost 93 de premiere la instituţia condusă de Ioan Holender. În cei 18 ani ai directoratului său, 11 milioane de persoane au asistat la spectacole, iar sala a fost ocupată, în medie, în proporţie de 96%.

Timp de şapte ediţii, din 2003 până în 2015, Ioan Holender a ocupat funcţia de preşedinte de onoare şi director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu” din Bucureşti. Este consilier artistic al Metropolitan Opera New York şi al Festivalului de primăvară din Tokyo şi realizează emisiunea de cultură „kulTOUR mit Holender”, transmisă săptămânal în Austria, Germania şi Elveţia, de postul de televiziune austriac ServusTV.

În 1985, a fost distins de statul austriac cu Crucea de Onoare pentru Ştiinţă şi Artă, apoi cu Decoraţia de Onoare în Aur pentru servicii aduse Republicii Austria. A primit Crucea de Onoare pentru Ştiinţă şi Arte (în mai 1995) din partea şefului statului austriac şi Medalia de Aur pentru servicii aduse oraşului Viena, acordată de edilul vienez Michael Haupl.

Din 1999, este ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor al Franţei.

La 25 septembrie 2001, preşedintele României i-a decernat Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.

În decembrie 2002, preşedintele Austriei i-a conferit Marea Medalie de Aur pentru Servicii aduse Republicii Austria, aceasta fiind cea mai înaltă distincţie a ţării oferită marilor sale valori.

Pentru întreaga sa activitate pro-românească, desfăşurată peste hotare, timişoreanul Ioan Holender a primit, în 2002, Diploma de Onoare a Prefecturii Timiş şi Medalia aniversară a Instituţiei.

Din anul 2004, este comandor al Ordinului de Merit din partea Republicii Italia. În 2011, a fost distins cu Marea Cruce pentru Merit din partea Republicii Federale Germania.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, al Universităţii de Vest din Timişoara, al Academiei de Muzică din Sofia şi al Conservatorului "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

Ioan Holender este autorul volumului autobiografic „De la Timişoara la Viena”, apărut la Editura Universal Dalsi, în 2002. În 2011, a publicat la Editura Universităţii Alexandru-Ioan Cuza din Iaşi colecţia „Spuse, trăite, dorite. Amintiri”.

În septembrie 2015, volumul "Festivalul George Enescu în era Holender", o carte-mărturie despre evoluţia celui mai prestigios eveniment cultural din România, a fost lansat la Ateneul Român. Cartea, apărută la Editura ONB, reuneşte texte semnate de Ioan Holender, Livius Ciocârlie, Emil Hurezeanu, Dan Dediu, Ioana Marghita şi Sever Voinescu şi aduce în prim-plan momente din istoria, mai mult sau mai puţin recentă, a Festivalului "George Enescu". Acestea sunt prezentate cititorilor din perspective diferite de către cei şase autori, volumul evidenţiind şi legătura dintre personalitatea maestrului Ioan Holender şi cel mai prestigios eveniment cultural al României.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri