60 de copii au fost spălaţi cu insecticide, de la începutul anului. Starea fetei de 10 ani din Caraş-Severin este foarte gravă

Data actualizării: Data publicării:
Details with a cannula on the hand of a ill little girl in a pediatric hospital reserve
Fetiţa de 10 ani din Caraş-Severin a ajuns în stare gravă la spital după ce mama sa a spălat-o cu o substanţă de uz veterinar pentru a scăpa de purici. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara spune că starea fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin care a ajuns la spital după ce mama a spălat-o cu o substanţă toxică, de uz veterinar, este foarte gravă. Potrivit medicilor, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 60 de cazuri de copii spălaţi cu insecticide.

Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara spune, într-un interviu acordat pentru News.ro, că starea fetei este foarte gravă şi atrage atenţia asupra lipsei accesului la istoricul medical al copilului, din cauza faptului că acesta nu este luat în evidenţa unui medic de familie, în zona rurală din care provine.

”Starea fetei este o stare de gravitate majoră, este în continuare în comă, într-o comă destul de aprofundată. Noi avem o scală, este un Glasgow Scale Coma 3, iar îmbunătăţire pare-se că nu prea se produce pentru că s-au adăugat nişte episoade convulsive, ca urmare, cel mai probabil, a intoxicaţiei din categoria aceasta a organofosforicelor”, a declarat medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Fetiţa de 10 ani din Caraş-Severin a ajuns în stare gravă la spital după ce mama sa a folosit o substanţă de uz veterinar pentru a scăpa de purici.

Spre unităţile sanitare au venit în ultimul an foarte multe cazuri de acest gen și este nevoie ca mesajul corect de informare să ajungă la oameni, spune dr. Gafencu.

”Ceea ce trebuie să reţinem este că, din păcate, substanţele acestea văd că fac din nou victime, după cam 15-20 de ani în care succesul iniţiativelor din ţară care au interzis acest grup mare de insecticide a dat roade. Acum ceva se întâmplă, sau oamenii încep să aibe iniţiative din cauza, să mă scuze părinţii, prostiei. Pur şi simplu, nu pot să înţeleg cum un părinte, bunic - am avut deja trei cazuri în acest ultim an - cum pot să-şi spele propriii copii cu soluţie care este destinată animalelor, uzului veterinar, nu pot să înţeleg lucrul ăsta”, a subliniat medicul.

Gafencu spune că în ultimii 15 ani, până în aceste ultime 12 luni, nu s-a mai confruntat cu aceste cazuri grave, în Compartimentul de toxicologie.

„Ar trebui să ne uităm cu extrem de mare îngrijorare la gradul de ignoranţă, am folosit un alt cuvânt mai blând acum, al populaţiei. Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă de fapt cu populaţia, pentru că o luăm pe scara evoluţiei, înapoi. Cu toate iniţiativele acestea, cu toate consecinţele analfabetismului funcţional pe care se pare că îl trăim din plin, oameni care nu cred că mai înţeleg mesajele”, a precizat medicul Mihai Gafencu, pentru News.ro.

Dr. Viorela Niţescu, medic primar pediatru, toxicolog şi şeful Secţiei de toxicologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii”Grigore Alexandrescu” din Capitală atrage și ea atenţia asupra acestui fenomen extrem de periculos: numai de la începutul anului în România au fost înregistrare 60 de astfel de cazuri în care copiii au fost spălaţi sau stropiţi cu soluţii de uz veterinar. Manifestările, spune medicul sunt dintre cele mai severe şi necesită de cele mai multe ori internări în terapie intensivă

”Aceasta este, într-adevăr, o problemă asupra căreia noi specialiştii din toată ţara am vrea să atragem atenţia: este vorba de o creştere semnificativă, importantă, în ultima jumătate de an a cazurilor de copii care vin cu intoxicaţii extrem de grave, cu insecticide din grupa organofosforicelor, insecticide care dau manifestări foarte severe, respiratorii, cardiace, cerebrale, care de multe ori necesită internări în terapie intensivă, chiar intubaţie şi ventilaţie mecanică”, precizează dr. Viorela Nițescu.

„Este o confuzie care se face. Aceste insecticide sunt cunoscute sub denumirea generică, improprie, în rândul oamenilor, ca fiind tomoxan. Era un insecticid care nu era foarte toxic, dar care nu se mai utilizează de foarte multă vreme. Practic, este doar numele generic sub care au rămas insecticidele pe care ei le folosesc în gospodărie, este vorba despre diazinon, un insecticid inhibitor de colinesterază, cu efecte foarte grave asupra organismului uman”, a mai explicat aceasta.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Copacul din România sub care nu este bine niciodată să te adăpostești când este caniculă sau când plouă
Digi FM
Cu o mână fracturată, un adolescent din Sibiu și-a salvat prietenul de la înec. „Și-a scos ghipsul pentru a...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...