Abordare terapeutică avansată pentru pacienții cu cancer hepatic inoperabil

Data publicării:
chemoembolizarea_hepatica_sanador Articol sustinut de SANADOR

Din cauza caracterului său insidios, cancerul hepatic este adesea descoperit întâmplător, prin ecografie abdominală ori teste de sânge pentru evaluarea funcției hepatice, iar atunci când pacientul prezintă simptome (balonare, durere abdominală, oboseală inexplicabilă, prurit, icter sau ascită), boala se află deja într-un stadiu avansat și opțiunile terapeutice pot fi limitate. Când există indicație pentru tratament chirurgical, în funcție de severitatea cazului, chirurgul va îndepărta tumora și țesutul din jurul acesteia, dar și o parte din organul afectat, chirurgia fiind parte a tratamentului multimodal, alături de radioterapie sau chimioterapie. Însă, în situațiile în care cancerul este inoperabil, o soluție optimă de tratament este chemoembolizarea hepatică, o procedură avansată, minim invazivă.

Chemoembolizarea hepatică realizată cu ajutorul microsferelor absorbabile este o procedură de radiologie intervențională sofisticată, de ultimă generație, indicată în tratarea tumorilor hepatice primare și secundare inoperabile, cu rezultate foarte bune și riscuri minime pentru pacienți.

Pentru realizarea acestei proceduri, se utilizează un microcateter, care va fi introdus, sub anestezie locală, în arterele din ficat care alimentează cu sânge tumora hepatică. Odată poziționat în mod corespunzător, medicul va injecta prin acesta microsfere ce conțin substanțe chimioterapice. În acest fel, se va produce eliberarea controlată a acestor substanțe direct în masa tumorală, ceea ce va bloca fluxul sanguin către tumoră, privând-o de oxigen și de nutrienți, și o va distruge din interior.

Chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile este efectuată de un medic specializat în radiologie intervențională și contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții pacientului. Spre deosebire de varianta clasică, cu Lipiodol, chemoembolizarea cu microsfere absorbabile oferă avantajul unei toxicități în afara ficatului considerabil redusă, tratamentul acționând strict asupra tumorilor hepatice, evitând astfel afectarea organelor sănătoase din jur.

Intervenția se realizează prin aplicarea țintită a chimioterapicelor în vasele tumorale, ceea ce conduce la o concentrație locală ridicată (intratumorală) de chimioterapic, reducând astfel reacțiile adverse sistemice, comparativ cu chimioterapia convențională. În acest fel, pacientul poate primi permisiunea de a se externa după 24-48 de ore de la intervenție.

Pe lângă faptul că poate reduce dimensiunile tumorale, făcând astfel posibilă realizarea chirurgiei hepatice, chemoembolizarea cu microsfere absorbabile poate avea indicație și în scop paliativ, cât și la acei pacienți care nu pot suporta intervenția chirurgicală.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de chemoembolizare sunt efectuate în Departamentul de Radiologie Intervențională, dotat cu aparatură medicală de înaltă performanță. De altfel, singurul din țara noastră care are în dotare două angiografe Philips Azurion 7, de ultimă generație. Intervențiile sunt realizate de echipe medicale de top, cu o vastă experiență și rezultate deosebite.

Spitalul Clinic SANADOR este primul Centru de excelență în chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile din Europa Centrală și de Sud-Est, în care s-au efectuat, cu succes, peste 1.700 astfel de proceduri, și al doilea din Europa, după cel de la Universitatea Heidelberg, Germania. De altfel, este și primul spital din România care a primit atestare pentru a funcționa și ca centru internațional de pregătire în chemoembolizare hepatică.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri