BBC: Piața țigărilor electronice este inundată de produse ilegale, iar copiii sunt cei mai vulnerabili

Data publicării:
Un bărbat folosește țigara electronică
Piața țigărilor electronice este inundată de produse nesigure, de unică folosință, care sunt vândute în special copiilor. Foto: Profimedia Images

Copiii sunt foarte vulnerabili în fața pericolelor pe care le prezintă „vaping-ul”, sau fumatul țigărilor electronice, și trebuie luate măsuri mult mai dure pentru a îi proteja pe minori de produsele ilegale și care conțin un nivel prea mare de nicotină, avertizează doctorii, relatează BBC.

Piața țigărilor electronice este inundată de produse nesigure, de unică folosință, care sunt vândute în special copiilor. Aparatele viu-colorate și cu aromă dulce au devenit tot mai populare printre tineri.

Unii profesori spun că fumatul țigărilor electronice devine o problemă în școlile de gimnaziu și liceu.

Marea Britanie a interzis vânzarea de țigări electronice minorilor și a introdus măsuri de reglementare a produselor de acest gen care conțin nicotină, însă BBC a fost informat că tot mai multe magazine au început să vândă dispozitive ilegale pentru vaping.

Un sondaj realizat de o organizație britanică de caritate în domeniul sănătății a arătat că aproape o treime din copiii de 16 și 17 au încercat țigările electronice cel puțin o dată, iar 14% continuă să le folosească.

Printre copiii din grupul 11-17 ani, 7% folosesc dispozitive de vaping, cu 3% mai mult decât anul trecut.

Experiment în Marea Britanie: 20% din magazine au vândut țigări electronice ilegale copiilor

Când angajații Radio 5live s-au alăturat misiunii autorităților însărcinate cu verificarea respectării standardelor comerciale în magazine, aceștia au constatat că 2 din 10 magazine vizitate în acea zi au vândut produse pentru vaping ilegale unor fete de 15 și 17 ani.

Experții au cerut ca ambalajul țigărilor electronice să fie cât mai simplu și regulile să fie înăsprite pentru ca aceste produse să fie prezentate doar ca o metodă care ajută la renunțarea la fumatul convențional și nu ca niște produse care susțin un stil de viață distractiv și colorat.

Vaping țigări electronice
Țigările electronice colorate și cu aromă dulce au devenit tot mai populare printre tineri, dar ele conțin nicotină și creează dependență. Foto: Profimedia Images

„Vaping-ul este departe de a fi lipsit de riscuri și poate crea dependență”, potrivit lui Dr. Max Davie, de la Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului. „Trebuie să ne străduim să îi oprim pe copii și pe tineri să pună mâna și să folosească aceste produse”.

Conform Agenției de Reglemetare a Medicamentelor și a Produselor de Îngrijire a Sănătății din Marea Britanie, o țigară electronică trebuie să respecte următoarele cerințe:

  • capacitatea maximă: 2 ml
  • conținutul de nicotină: 20 mg/ml (2%)
  • numărul total de utilizări: 600
  • volumul rezervelor: 10 ml

Țigările electronice nu conțin tabacul prezent în mod normal în țigările de rând, dar au nicotină – substanța care creează dependență de fumat.

„Nu putem știi ce se găsește în ele”

„Nu putem știi ce se găsește în ele”, a spus Helen Donegan, un oficial britanic din domeniul verificării standardelor comerciale din Regatul Unit, despre țigările electronice ilegale care au pătruns în număr mare pe piața britanică.

„Le fac extrem de atractive pentru tineri”, a spus Donegan, care a avertizat că fumul inhalat de copiii care folosesc astfel de dispozitive ar putea conține substanțe interzise.

Țigări electronice confiscate SUA
Țigări electronice confiscate într-un liceu din SUA. „Trebuie să ne străduim să îi oprim pe copii și pe tineri să îți procure și să folosească aceste produse”, potrivit Dr. Max Davie de la Colegiul Regal de Pediatrie și de Sănătate a Copilului. Foto: Profimedia Images

Unele dintre țigările ilegale arată aproape exact ca cele produse de marile branduri din industria de vaping, dar sunt false sau pot conține cantități ilegale de nicotină și „e-liquid”.

În loc să poată fi folosite de 600 de ori, precum permit reglementările din Marea Britane, dispozitivele de vaping care nu pot fi reîncărcate ar putea fi folosite și de 10.000 de ori până când conținutul lor se epuizează.

Dominic, un elev de 17 ani din Newcastle, a spus că majoritatea prietenilor săi fumează sau „vapează” (folosesc țigările electronice): „În jur de 90%”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri