Când este indicată nefrectomia?

Data actualizării: Data publicării:
Conf. Dr. Gingu Sanador Articol sustinut de SANADOR

Tumorile renale sunt mase de țesut care se dezvoltă la nivelul rinichiului și pot fi benigne sau maligne. Cele mai multe tumori renale pot evolua un timp îndelungat fără simptome, astfel că fie sunt descoperite întâmplător, în cadrul unor investigații de rutină sau pentru alte afecțiuni, fie sunt diagnosticate tardiv, atunci când au ajuns la dimensiuni importante și afectează unul sau ambii rinichi și organele din vecinătate.

În cazul tumorilor renale maligne, adică în cancerul renal, semnele și simptomele pot include: prezența sângelui în urină, durere lombară, oboseală, pierderea poftei de mâncare, scădere ponderală neașteptată, febră, anemie. Diagnosticul se pune cu ajutorul analizelor de laborator și al diverselor investigații imagistice (ecografie, CT, RMN, PET-CT) și se confirmă prin biopsie de la nivelul tumorii.

Nefrectomia sau îndepărtarea parțială/totală a rinichiului este o intervenție chirurgicală indicată adesea în cazul tumorilor renale maligne, atunci când cancerul nu s-a răspândit în organism. În funcție de gradul afectării renale, poate fi realizată unilateral sau bilateral.

Liviu, în vârstă de 65 de ani, povestește cum a ajuns la o astfel de intervenție: „Cu ocazia unui CT efectuat pentru rezolvarea unei ocluzii intestinale, medicul a văzut ceva la ambii rinichi și a insistat pentru un RMN, trimițându-mă la urolog. Deși rezultatul RMN dădea impresia unor lipoame, care sunt inofensive, medicul urolog a insistat, la rândul lui, pentru un nou CT și acesta a fost norocul meu. Poate ca altfel nu descopeream în stadiu incipient cele două tumori renale. Una dintre ele era localizată într-o poziție care o făcea greu de abordat chirurgical. Doar un artist putea să facă această operație de îndepărtare a tumorii cu salvarea rinichiului în întregime”.

Experiența operatorie a medicului urolog care practică nefrectomia este esențială pentru prezervarea țesutului renal neafectat de tumoră, dar cu eliminarea completă a cancerului de la nivelul rinichiului. Îndemânarea și talentul chirurgical sunt cel mai bine puse în valoare cu ajutorul echipamentelor avansate pentru intervenții minim invazive.

Povestea lui Liviu are un deznodământ fericit: „Fratele meu, și el chirurg, acum la pensie, mi-a recomandat operația la Conf. Dr. Constantin Gîngu. L-am ascultat și nu pot să spun cât de inspirat am fost să o fac. Echipa condusa de doctorul Gîngu la Spitalul Clinic SANADOR m-a operat întâi la rinichiul stâng, acesta fiind salvat, iar câteva luni mai târziu a urmat intervenția la rinichiul drept, pentru cealaltă tumoră. Ambii rinichi au fost salvați și sunt sănătos. La investigațiile CT pe care le fac la fiecare 6 luni, totul arată bine. Dacă trece un număr de ani, spun medicii, e posibil ca orice pericol de revenire a cancerului să fi trecut definitiv”.

În Secția de Urologie din Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate intervenții urologice de mare complexitate, de către echipe medicale de top, cu o bogată experiență în chirurgie minim invazivă și cu rezultate remarcabile. Conf. Dr. Constantin Gîngu, coordonatorul Departamentului de Chirurgie Urologică Oncologică și Reconstructivă, este recunoscut pentru talentul său chirurgical inegalabil, demonstrat în cadrul unor intervenții urologice de înaltă complexitate, cum sunt și nefrectomiile. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni urologice pot fi tratați prin tehnici chirurgicale avansate, cu cele mai moderne echipamente disponibile la nivel internațional, inclusiv prin chirurgie robotică, cu sistemul robotic da Vinci Xi, care asigură o acuratețe de excepție a actului operator, cu prognostic postoperator foarte bun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri