Ce metode există atunci când toate încercările de a slăbi dau greș?

Data publicării:
13.11 Digi24 Articol susținut de SANADOR

Obezitatea este o boală care afectează un număr tot mai ridicat de persoane. Alimentația nesănătoasă, sedentarismul și ritmul accelerat al vieții moderne fac dificilă menținerea greutății corporale în limite normale. Kilogramele în plus se dovedesc de multe ori o problemă greu de rezolvat, însă există mai multe soluții, de la schimbarea stilului de viață sau chirurgia bariatrică, în cazurile severe.

Obezitatea reprezintă un factor de risc pentru diferite afecțiuni, de aceea este nevoie de o abordare completă și eficientă. Numeroase organe și funcții sunt afectate de depunerile de grăsime, de aceea persoanele afectate trebuie să apeleze la un medic specializat în nutriție și boli metabolice. În primă fază, medicul recomandă schimbarea stilului de viață și alimentației, alături de începerea unui program personalizat de exerciții fizice, care trebuie efectuate zilnic. Este important ca pacientul să nu își stabilească singur metodele prin care să slăbească, ci să urmeze recomandările specialiștilor. În urma investigațiilor, aceștia vor ști exact ce se potrivește cel mai bine fiecărui pacient în parte, astfel încât noul regim alimentar și activitatea fizică să nu producă dezechilibre sau probleme medicale.

În multe cazuri, măsurile care țin de dietă și stil de viață sunt de ajuns pentru ca pacientul să slăbească. Uneori, medicul poate considera necesară administrarea unor medicamente. Există, însă, și cazuri în care pacienții nu reușesc să piardă în greutate în ciuda tuturor eforturilor depuse sau în care obezitatea produce complicații grave, care pot pune viața în pericol, și atunci o soluție eficientă poate fi chirurgia bariatrică.

Inovațiile în tratamentul obezității au permis dezvoltarea intervențiilor asupra sistemului digestiv, cu scopul limitării cantității de alimente care poate fi ingerată sau modificării mecanismului de absorbție a nutrienților. Atunci când se intervine asupra stomacului, senzația de sațietate apare mai rapid, iar apetitul se reglează. După operațiile care schimbă capacitatea de absorbție, sistemul digestiv preia o cantitate mai mică de nutrienți. Ambele tipuri de intervenții au același rezultat: scăderea ponderală și menținerea masei corporale la valori optime.

Intervențiile chirurgicale pentru tratamentul obezității sunt de mai multe tipuri, iar medicii o aleg pe cea potrivită în funcție de particularitățile fiecărui pacient. În majoritatea cazurilor, se alege chirurgia laparoscopică, care este minim invazivă. Astfel, operația are riscuri reduse, iar recuperarea postoperatorie este rapidă.

Pe termen lung, chirurgia bariatrică are beneficii importante. Menținerea greutății optime contribuie la prevenirea unor afecțiuni ca diabetul de tip 2, boala coronariană, hipertensiunea arterială, boala ficatului gras, accidentul vascular cerebral, apneea în somn, litiaza biliară, osteoartrita, gastrita cronică și boala de reflux esofagian. Scăderea ponderală îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacienților afectați de obezitate. Aceștia se mișcă mai ușor, se simt mai confortabil și își recapătă încrederea și stima de sine.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la diferite tipuri de intervenții pentru tratamentul obezității, efectuate de medici chirurgi foarte bine pregătiți. Fie că este vorba despre montarea unui inel gastric sau a unui balon endogastric ori de o intervenție directă asupra sistemului digestiv, pe lângă vasta experiență a medicilor, succesul operațiilor este asigurat și de dotările de ultimă generație și de tehnologiile de top existente la SANADOR. Înainte de intervenția chirurgicală, echipa medicală investighează minuțios pacientul, iar după operație îl monitorizează atent, pentru ca evoluția sa pe termen lung să fie cât mai bună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri