Cum ne ferim de înțepăturile de țânțari

Data publicării:
tantar - getty-1
Foto: Gulliver/Getty Images

Căldura şi umezeala sunt principalele cauze ale invaziei de ţânţari din această vară. Teama cea mai mare este riscul la care suntem expuşi: infecţia cu virusul West Nile, mai ales că în România şase oameni au murit după ce au fost infectaţi cu acest virus.

Anca Dumitrescu a discutat, în cadrul emisiunii Digimatinal, cu Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”și a aflat cum ne putem proteja de înțepăturile tânțarilor.

Anca Dumitrescu: Cum apare această infecție? Cum se transmite acest virus?

Adrian Marinescu: E o infecție virală, care apare în sezonul cald. Din păcate ne bucurăm de un sezon mai mult decât cald, dar care e și ploios, și atunci e o situație... să-i zicem de normalitate. Nu știu dacă e invazie de țânțari, însă ne asteptam. Printre altele vine și infecția virală cu West Nile. Din fericire, de cele mai multe ori, nu ridică probleme. 80% dintre cei care intră în contact cu virusul, fac forme asimptomatice. Dintre cei care au boala, foarte puțini fac o formă severă. Transmiterea se face, în primul rând, prin mușcătura de țânțari. Aici măsurile trebuie să fie în primul rând cele luate de primărie, reduse din cauza ploilor. Sunt însă și lucruri care țin de noi - putem să ne ferim, să folosim soluții sau haine care să ne protejeze, mai ales copiii. Mușcăturile de țânțari nu pot fi evitate în totalitate, dacă totuși legăm mușcătura de țânțar de o anumită simptomatologie, trebuie să mergem la medic.

Anca Dumitrescu: Care e această simptomatologie?

Adrian Marinescu: Nu ne dăm seama la început. Fiind în sezonul cald, dacă facem febră, apare somnolența - dacă ne simțim din ce în ce mai rău, ar trebui să mergem fie la medicul de familie, fie la o cameră de gardă. 

Anca Dumitrescu: Cum se pune diagnosticul?

Adrian Marinescu: Nu se pune într-o manieră uzuală. Există un test, dar pentru asta trebuie să ajungem în spitalul de boli infecțioase. Pentru a ajunge însă la spital trebuie să pună diagnosticul clinic un medic.

Anca Dumitrescu: Nu se agravează situația cu cât așteptăm mai mult?

Adrian Marinescu: Categoric că da. De aceea dacă simptomele se agravează, trebuie să ne grăbim să vedem un medic.

Anca Dumitrescu: Presupune internare tratarea?

Adrian Marinescu: Când e vorba de o formă severă nu presupune doar internarea, poate presupune secția de Terapie Intensivă. Din fericire sunt puține cazuri.

Mai multe detalii despre acest subiect puteți afla duminică, de la ora 10:30, în cadrul emisiunii Tinerețe fără bătrânețe, prezentată de Izabela Pănescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri