Coronavirus România. Medicii spun că își riscă viețile: În spitale nu sunt suficiente echipamente de protecție

Data actualizării: Data publicării:
testare-jurnalisti-parlament-coronavirus-inquam-calin (4)
Foto: arhivă Inquam Photos / George Călin

Medicii, de la care așteptăm să pună capăt acestei epidemii și să fie printre cei mai protejați de noul coronavirus, spun că își pun în pericol viețile zi de zi. În spitale nu sunt suficiente echipamente de protecție, iar cele existente nu sunt eficiente.

Izabela Pănescu: Ce echipamente aveți în spital? Pentru că sunteți spital de pneumologie.

Oana Deleanu, medic primar pneumolog la Spitalul „Marius Nasta”: Noi, pielea noastră, o bariera naturală suficientă, mucoasa noastră nazală și orală, o barieră suficientă, hainele de spital, peste care se poate pune un halat de cârpă.

De fapt nu aveți echipament...

Oana Deleanu: Nu avem... Nicio măsură nu este sigură. Îmi spunea un prieten din Italia că în spital medical cu echipament de scafandri, complet etanșe, s-a infectat în proporție de 20%. Auzisem de la cineva din domeniu că personalul medical la nivel global s-a infectat în proporție de 40%. S-au infectat, dar măcar și-au luat măsurile despre care se știe că trebuiesc luate. Dar dacă nu le iei nici pe alea? Să ne așteptăm ca personalul medical să se infecteze câți, 90%? Gândiți-vă că medicii sunt mai expuși, în mod repetat. Imunitatea ta există, dar la un moment dat spune: mă scuzați, m-am dus la culcare. Ce se va întâmpla când se vor infecta 60-70% din personalul medical?

Medic: „De ce avem noi (încă) puţine cazuri? Deoarece oamenii nu sunt testaţi!”

De asemenea, medicul ginecolog Diana Popovici din Iaşi a povestit, aseară, că în timp ce era în gardă, împreună cu alţi colegi, a venit la spital o gravidă, cu naştere declanşată, care avusese legături cu o rudă venită din Veneto.

„Eu în garda de primire, împreună cu câţiva colegi! Sunt informată că va ajunge în spital o gravidă, cu naştere declanşată şi care a luat legătura (vizită) acum o săptămână cu un neam de al ei, sosit din Veneto acum 18 zile! M-am scurs! Indicaţia este să se finalizeze naşterea prin operaţie cezariană! A început agitaţia! Unde o vedem? Am blocat un cabinet de consultaţii pentru ea, cabinet în care ulterior s-a efectuat dezinfecţia”, povesteşte dr. Popovici.

Potrivit medicului, nu existau echipament de protecţie şi nici teste pentru recoltare de probe pentru coronavirus.

„Avem echipamente de protecţie? Nu avem! Avem teste pentru recoltare şi pentru a trimite la boli infecţioase? Nu avem! Şi atunci, ce avem? Doctori şi asistente care trebuie să intre în sală şi eventual să se contamineze? Da, asta avem! A venit gravida, s-a efectuat ancheta epidemiologică... a avut contact cu persoana sosită din Veneto care nici ea nu a efectuat testul, deşi s-a dus şi a cerut să i se facă... indicaţia a fost doar de autoizolare la domiciliu, s-a practicat cezariana, medicii, asistentele şi infirmierele fără echipament de protecţie”, mai spune Diana Popovici.

Aceasta afirmă că nu este normal ce se întâmplă, „să expui la risc un spital întreg”, mai ales că în acest fel riscul de a creşte numărul persoanelor diagnosticate cu noul COVID-19 creşte.

„Doar cu două rânduri de măşti, două rânduri de mănuşi şi halatul steril! Dumnezeu cu mila! Nu este normal ce se întâmplă! Nu este normal să nu avem echipamente de protecţie! Nu este normal să expui la risc un spital întreg! În aceste condiţii de practicare a medicinei în condiţii de pandemie, România va depăşi alte state europene la numărul de cazuri! De ce avem noi (încă) puţine cazuri? Deoarece oamenii nu sunt testaţi!”, mai scrie medicul ginecolog pe Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri