Sari la conținut

Ministerul Sănătății, criticat: Copiii deja au tratament gratuit în orice situație

Expertul în politici de sănătate Sorin Paveliu a explicat că în proiectul de Lege al vaccinării propus de Ministerul Sănătății se precizează că statul va acoperi „prejudiciile suferite de persoane”, iar acestea nu sunt neapărat materiale. De asemenea, expertul apreciază că este vorba de o extindere a responsabilităților Ministerului Sănătății, care nu poate fi pusă în practică. 

„Nu poți să pretinzi că statul va acoperi reacțiile adverse după vaccinare, pentru că copiii beneficiază de tratamente în orice situație gratuit. În schimb proiectul de lege în forma de pe site-ul Ministerul Sănătății prevede că Ministerul Sănătății va acoperi prejudiciile suferite de persoane. Prejudiciile nu sunt neapărat materiale, legat de tratament, sunt și prejudicii morale sau intervenții care nu au loc în România. E vorba de o extindere a responsabilității Ministerului Sănătății pe care eu nu o văd sub nicio forma pusă în practică”, a spus Sorin Paveliu.

La articolul 7, alineatul 4 din proiectul de Lege al vaccinării de pe site-ul Ministerului Sănătății se menționează că: „fără a limita sau a înlătura recursul la remediile juridice de drept comun aplicabile în cazul răspunderii civile, Ministerul Sănătății acoperă eventuale prejudicii suferite de persoane, ca urmare a vaccinărilor obligatorii”. 

De asemenea, ministrul Sănătății a declarat la Digi FM că dacă vor exista reacții adverse, statul va plăti integral tratamentul copilului. 

Proiectul Legii vaccinării a fost pus în dezbatere publică acum două zile.