Sari la conținut

Doi copii din Timiș au murit din cauza rujeolei

Doi copii au murit din cauza rujeolă în județul Timiş. Copiii, un băiat și o fată, în vârstă de un an și șase luni și un an și trei luni, nu au fost vaccinaţi.

O fetiţă de un an şi trei luni din judeţul Timiş a murit în urma complicaţiilor provocate de rujeolă, aceasta nefiind vaccinată, a declarat joi, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu. Numărul deceselor provocate de rujeolă a ajuns la nouă, dintre care cinci în judeţul Arad, două în Timiş şi câte unul în Dolj şi Bucureşti.

Fetiţa nu a putut fi vaccinată din cauza unor unor malformaţii congenitale, ea suferind mai multe intervenţii chirurgicale, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, Dana Şpac

Copilul a fost internat iniţial la Secţia de boli infecţioase a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, în urma complicaţiilor a fost mutat în secţia de Terapie Intensivă, iar în 18 decembrie a decedat, a precizat Valentin Popescu.

Institutul Cantacuzino a confirmat că fetiţa de un an şi trei luni a murit din cauza rujeolei, acesta fiind al nouălea caz înregistrat în acest an.

Nici în cazul băiatului în vârstă de un an și șase luni, un copil instituționalizat, nu s-a putut efectua imunizarea tot din cauza problemelor de sănătate. 

În acest an, până în 29 decembrie au fost confirmate 1.969 de cazuri de rujeolă în 33 de judeţe, dintre care nouă decese, trei fiind copii sub un an.

Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în judeţele Arad (462) Caraş-Severin (345), Timiş (296), Mureş (256), Bistriţa-Năsăud (129) şi Dolj (110), potrivit Centrului Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile.