Operația care permite păstrarea potenței în cazul unei afecțiuni grave

Data publicării:
prostatectomie_sanador Articol susținut de SANADOR

Evoluția tehnologiei medicale a permis conceperea unor proceduri chirurgicale avansate, minim invazive, care asigură tratamentul eficace al unor afecțiuni severe, cu păstrarea calității vieții pacientului și creșterea semnificativă a ratei de supraviețuire. Acest lucru este valabil și pentru cancer de prostată, unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer la bărbații din România. În prezent, această afecțiune poate fi tratată chirurgical printr-o intervenție robotică, minim invazivă, care permite păstrarea potenței și a funcției urinare a pacientului.

Cancerul prostatic nu provoacă manifestări clinice în stadiile incipiente, de aceea este recomandat un consult urologic anual, de screening, pentru toți bărbații de peste 50 de ani. Printr-o ecografie de prostată și o analiză de sânge – testul PSA (antigenul specific prostatic) – pot fi identificate din timp afecțiuni ale prostatei.

Dacă medicul urolog suspectează prezența unui cancer, îi va recomanda pacientului efectuarea unor investigații avansate, cum este examenul RMN multiparametric de prostată. Pentru diagnosticul de certitudine, specialistul va solicita o biopsie de fuziune, cea mai avansată tehnică de puncție prostatică, prin care imaginile multiparametrice obținute prin rezonanță magnetică fuzionează cu imaginea ecografică oferită în timp real de un ecograf specializat. Prin această suprapunere sunt obținute imagini de sinteză, care permit ghidarea cu mare precizie a acului de biopsie direct în leziunea suspectă.

Prima opțiune pentru tratamentul cancerului de prostată este o prostatectomie robotică. Această operație implică rezecția completă a prostatei prin abord minim invaziv, procedură care asigură numeroase avantaje pentru pacient - incizii de mici dimensiuni, sângerare semnificativ redusă, recuperare mai rapidă, risc mai mic de complicații și durată scurtă de spitalizare, comparativ cu operația clasică, deschisă.

Un alt avantaj considerabil al intervenției robotice este păstrarea funcției urinare și a potenței pacientului după îndepărtarea prostatei. Robotul chirurgical, pe care chirurgul îl controlează de la distanță, prin intermediul unei console, poate realiza incizii foarte precise și fine, astfel încât țesutul tumoral este eliminat complet, cu păstrarea marginilor de siguranță oncologică, în timp ce structurile nervoase și vasculare din vecinătate sunt protejate.

În acest fel, printr-o prostatectomie robotică pot fi obținute rezultate terapeutice foarte bune, de lungă durată. Experiența chirurgului este, de asemenea, esențială. De aceea, pacientul trebuie să se adreseze unui centru medical cu experiență îndelungată în efectuarea de operații robotice și care deține echipamente chirurgicale de ultimă generație.

La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgii urologi experimentați efectuează operații de prostatectomie cu robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai performant model disponibil în acest moment la nivel mondial. Acest tip de intervenție chirurgicală poate fi recomandat și în cazul altor afecțiuni, de exemplu ca tratament pentru adenom de prostată.

Operațiile se desfășoară în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară, iar pacienții primesc asistență medicală de specialitate la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, care este acreditată ca secție ATI de categoria I - nivelul maxim de competență.

În funcție de indicația medicală stabilită, tratamentul chirurgical pentru cancerul de prostată poate fi completat cu alte proceduri terapeutice, la Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru medical privat din țară specializat în diagnosticul și tratamentul cancerului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri