Medicul care și-a deschis cabinet într-un sat. Adesea cumpără medicamente din banii lui

Data publicării:
medic raul suciu

Aproximativ 15 mii de medici români au pus halatele în cui în ţară şi au plecat să-i trateze pe alţii. Principalul motiv: lipsa banilor. Sunt însă şi doctori care nu doar că au rămas acasă, dar s-au stabilit într-un loc de care oamenii fug: satul. Doctorul Raul Suciu a deschis un cabinet medical într-o localitate care nu mai avea medic de două decenii. Şi ca să-şi facă meseria cum trebuie, el cumpără adesea medicamente din propriii bani.

Medicul stă în ușă și cheamă pacientul în cabinet: „Care e mai curajos”. Râde. Trage scaunul pentru pacient să se așeze: „Haideţi, poftiţi”.

Cu zâmbetul pe buze - așa își întâmpină pacienții doctorul Raul Suciu. Are 30 de ani şi de doi ani și jumătate este medic de familie în comuna Ohaba Lungă, din Timiș. Face totul din pasiune. Şi se vede, spun pacienţii.

„Venim ca și când am fi în familie, nu ca și când mergem la medic. Ne simțim foarte apropiați și chiar e un medic extraordinar”, spune unul dintre ei.

Nu a ajuns acolo din întâmplare. El şi-a dorit din facultate să fie medic de famile la sat, chiar dacă în ultimii ani a primit nenumărate oferte de muncă din afara țării.

„Am dorit să practic medicina de familie la sat pentru că așa am simțit că pot să fiu mai aproape de oameni, ajutându-i, la fel cum și eu am fost ajutat la rândul meu. Pentru mine, încă din primul an de facultate și gândul cu care am intrat la Facultatea de Medicină a fost acela de a fi medic de familie la sat. Asta m-a atras și pe parcursul facultății, chiar dacă au fost anumite specialități, anumite secții, care m-au atras, totuși am rămas la această opțiune”, povestește Raul Suciu, medic de familie.

Câtă vreme practici medicina cu profesionalism și responsabilitate, nu contează dacă ești la sat ori la oraș, crede Raul Suciu. Şi pentru a pune diagnostice cât mai corecte, a investit propriii bani în aparatură.

„Am încercat să fac rost de cât mai multă aparatură medicală necesară într-un cabinet de medicină de familie. În mod special am dorit și am reușit să achiziționez un aparat ecograf. E un lucru util atât pentru mine ca medic în consultații, în diagnostic, cât și pentru pacieți, care nu mai sunt nevoiți să se deplaseze până la oraș să facă ecografie. Acest aparat l-am luat din fonduri proprii, o parte din ei și o mare parte din donații”, spune Raul Suciu.

Iar asta nu a fost singura investiţie din banii proprii.

„Încerc medicamentele care sunt mai uzuale, care se folosesc mai frecvent, mai ales în sezonul ăsta rece, să le pun la dispoziția pacienților, aici, la cabinet, în măsura în care pot, din fonduri proprii. Nu e foarte ușor pentru toți să meargă la farmacia din comuna vecină sau la oraș ca să le achiziționeze”, explică medicul.

Implicarea tânărului medic nu a trecut neobservată de oamenii din sat:

„Nu mai trebuie să facem kilometri, venim, domnul doctor ne primește foarte frumos, ne vorbește foarte frumos și la orice oră și o spus să îl sunăm și noaptea dacă avem probleme”.
„Jos pălăria. Mulți ne-or părăsit, or plecat, noi nu avem numai la Bethausen. E foarte bun. O venit și la domiciliu, și la cerințele mele, o venit tot timpul. Nu am ce să obiectez”.

„Era foarte greu pentru că trebuia să ne deplasăm la Lugoj, este o distanță foarte mare, 40 de km și vă dați seama că ajungeam pe timpuri dinastea mai greu acolo."

Medicul de familie Raul Suciu are şase sute de pacienţi din patru sate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri