Povestea valetului de parcare din Italia care a făcut operații estetice la București

Data publicării:
matthew mode

Un valet de parcare din Italia a făcut operaţii estetice la Bucureşti, unde s-a dat drept chirurg cu studii execepţionale. Falsul medic are însă doar opt clase şi o condamnare la închisoare în Italia, pentru aceleaşi acuzaţii. După scandal, a fugit din ţara lui şi a păcălit mai multe clinici private din Capitală şi vedete din showbiz. Acum este anchetat şi la noi de procurori, după o investigaţie a reporterilor de la ziarul Libertatea.

-Bună! Sunt Matthew Mode. Sunt chirurg plastician. Dacă aveţi întrebări sau vreţi să schimbaţi ceva la voi, veniţi pentru o consultaţie. Vă aştept!

Cu astfel de mesaje a reuşit italianul să păcălească tinere dornice să arate mai bine cu ajutorul operaţiilor estetice: mărirea buzelor şi a sânilor. Unele chiar i-au lăudat priceperea pe Internet, fără să ştie că au fost victimele unui impostor. Escrocul a fost dat de gol de asistentele clinicii particulare Monza, unde falsul chirurg a cerut aprobare să facă o operaţie: schimbarea silicoanelor unei paciente. Filtrul profesional a funcţionat: asistentele au observat că cel care se dădea drept medic cu studii importante nu ştia cum să îşi pună mănuşile chirurgicale. Au verificat apoi documentele pe care le adusese când a propus colaborarea cu spitalul particular.

Alexandra Nistoroiu, jurnalist Libertatea: Omul a reușit să obțină parafa de la DSP. Este un italian care a fost arestat în Italia în 2010 pentru că a făcut același lucru în sistemul italian. A operat o singură dată pe baza unui aviz de la DSP, obținut cu o diplomă falsă.

Clinica Monza susţine că a încetat orice colaborare

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică face acum o anchetă internă, iar angajatul care a eliberat medicului codul de parafă este cercetat disciplinar. În paralel, conducerea Spitalului Monza se declară parte lezată în acest caz şi a început demersuri juridice împotriva falsului chirurg. Clinica susţine că a încetat orice colaborare cu impostorul, dar la telefon aflăm altceva.

-Bună ziua! Se poate face o programare la medicul Matthew Mode?

-Domnul doctor nu oferă consultaţii ambulatoriu.

- Dar mai este în spital?

-Da, dar numai pentru pacienţii care sunt internaţi în spital.

Teoretic, orice doctor din străinătate care vrea să profeseze la un spital de stat sau particular din România trebuie să aibă aviz pentru echivalarea studiilor de la Ministerul Sănătăţii şi aviz de liberă practică de la Colegiul Medicilor. Şarlatanul italian nu a avut niciun astfel de act, deci ministrul Sănătăţii arată cu degetul spre clinica privată unde a fost lăsat să opereze.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Asta înseamnă că a fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poți opera doar cu codul de parafă. Ai nevoie de mai multe documente.

Cazul fostului valet de parcare ce a făcut operaţii estetice la noi în ţară este un motiv în plus pentru autorităţi să facă ordine în acest domeniu.

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor România: Colegiul Medicilor a făcut o adresă către Direcția de Sănătate Publică să verifice împreună cu Colegiul Medicilor București situațiile tuturor medicilor străini care practică în Bucureşti.

Scandalul va fi discutat inclusiv de parlamentari

Petru Movilă, membru Comisia de Sănătate: Am solicitat întrunirea comitetului de sănătate pe mâine, pentru a stabili ce este de făcut instituțional.

Medicii de la spitalul Monza spun că falsul chirug a plecat din ţară acum câteva luni.

Povestea falsului medic este demnă de filme. Matteo Politi se prezenta la clinicile din România cu un CV impresionant. Potrivit CV-ului, bărbatul a făcut studii în SUA și avea experiență în mai multe spitale din Spania și Italia. Italianul i-a convins pe managerii clinicilor private din România pentru colaborări.

Până în prezent, pe numele falsului medic nu există plângeri de la pacienți români.

Bărbatul își făcea publicitate apărând pe rețelele de socializare alături de vedete din România.

Povestea falsului medic începe în urmă cu câțiva ani, presa din Italia scria în anul 2009 cum bărbatul și-a însușit identitatea unui medic cardiolog. A reușit să convingă și medicii spitalelor din Italia să-l angajeze, reușind să lucreze în șase spitale din nouă regiuni. Falsul medic a reușit chiar să-și deschidă o clinică de estetică în Verona unde avea peste 300 de pacienți pe săptămână.

Autoritățile italiene au aflat despre escrocherie după ce o pacientă a depus plângere penală și a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare.

Citiți și:

Falsul medic italian Matteo Politi mai are un dosar penal. A înșelat 2 medici cu 11.000 de euro

Aventurile „doctorului” cu 8 clase în Italia. Cum a ajuns să fie condamnat la închisoare

Reacția Spitalului Monza în cazul italianului cu 8 clase care s-a dat medic în România

Scandalul falsului chirurg. Toți medicii străini din România vor fi verificați

Cum și-a obținut parafa de la DSP falsul medic italian Matteo Politi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri