Servicii medicale gratuite în sistemul de stat pentru mai multe persoane. Chiar şi pentru unele fără CNP

Data actualizării: Data publicării:
card de sanatate cnas
Foto: Captură Digi24

Mai multe persoane vor beneficia de servicii medicale gratuite, potrivit unui proiect de lege care a primit raport pozitiv la Comisia de Sănătate şi va fi trimis Camerei Deputaţilor, care va da votul final.

În prezent, sunt scutite de la coplată, deci beneficiază de servicii gratuite, copiii de până în 18 ani sau pensionarii cu venituri din pensii de până în 900 de lei şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii.

RAPORTUL privind proiectul de lege AICI

Amendamentele aduse proiectului extind sfera persoanelor care nu vor plăti serviciile medicale:

  • bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază a respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;
  • persoanele reţinute, arestate sau deţinute, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, care se află în centrele de reţinere şi arestare preventivă.
  • Persoanele prevăzute la alin.(1) lit. a), e) şi f) sunt scutite de la coplată şi beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, în condiţiile art.224 şi în cazul în care nu deţin cod numeric personal, în termen de maximum un an de zile de la data primei prezentări la furnizorul de servicii medicale. Amendamentul explică şi care sunt aceste persoane vizate de modificarea legislativă, respectiv, copiii până la vârsta de 18 ani, femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluţia sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară, pentru toate serviciile medicale, precum şi persoanele cetăţeni români, care sunt victime ale traficului de persoane. În toate aceste cazuri, furnizorii de servicii medicale vor anunţa de îndată organele de poliţie şi serviciile de asistenţă socială din raza teritorială a furnizorului de servicii medicale, în vederea efectuării procedurilor de înregistrare a naşterii acestor persoane în registrele de stare civilă conform legii sau identificării lor, după caz. 

Redactare G. Marina

sursa: avocatnet.ro

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri