Video Operațiunea prin care scafandrii militari români au neutralizat muniție de artilerie pe fundul Mării Negre, la 200 de metri de țărm

Data actualizării: Data publicării:
lovitură de artilerie găsită pe fundul mării
O echipă formată din cinci scafandri de luptă EOD, specializați în lucrul cu explozivii, a executat o misiune de neutralizare a unei lovituri vechi de artilerie, găsită în Marea Neagră. Foto: Captură Facebook

Forțele Navale Române anunță, luni, că au descoperit și neutralizat o lovitură de artilerie de pe fundul Mării Negre, la 200 de metri de țărm. Obiectul a fost descoperit în timpul unor scufundări de antrenament și nu a putut fi estimată perioada în care a fost utilizat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Conform Forțelor Navale Române, proiectilul era de calibru 76 mm și avea depuneri pietrificate de scoici. 

„Intervenția scafandrilor militari pentru neutralizarea unei lovituri vechi de artilerie, găsită în zona litoralului românesc

O echipă formată din cinci scafandri de luptă EOD, specializați în lucrul cu explozivii, a executat luni, 11 iulie, o misiune de neutralizare a unei lovituri vechi de artilerie, care se afla pe fundul mării, într-un raion travers Eforie Nord, la aproximativ 200 de metri distanță de țărmul românesc.

Intervenția scafandrilor militari, cu două ambarcațiuni rapide, s-a realizat în urma informării primite din partea scafandrilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care au descoperit obiectul suspect, în timpul unor scufundări de antrenament.

Scafandrii militari aflați în Serviciul de Luptă Permanent al Forțelor Navale au plecat, în jurul orei 15.50, din portul militar Constanța și s-au deplasat la fața locului pentru executarea misiunii specifice.

În urma verificării efectuate, scafandrii EOD au constatat că obiectul se afla la 5 m adâncime, era un proiectil calibru 76 mm și avea depuneri pietrificate de scoici, neputând estima perioada în care a fost utilizat. Operatorii militari au utilizat procedurile operaționale standard de neutralizare prin distrugere a dispozitivului, pentru a eliminarea pericolului, într-un raion de siguranță din zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.

Intervenția s-a încheiat în seara zilei de 11 iulie, în jurul orei 18.30.

Secția de scafandri EOD din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă”, se arată în postarea de pe Facebook a Forțelor Navale Române.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri