Scandalul Bâstroe nu se clarifică. Angajații din Deltă află ce se întâmplă de la jurnaliști, guvernatorul nu are nici acum informații

Data publicării:
intrarea in canalul bastroe
Scandalul Bâstroe se adâncește, dar nu se clarifică. A intervenit și Comisia Europeană, care a cerut explicații Ucrainei cu privire la lucrările de dragare pe care le face în Delta Dunării.

Scandalul Bâstroe se adâncește, dar nu se clarifică. A intervenit și Comisia Europeană, care a cerut explicații Ucrainei cu privire la lucrările de dragare pe care le face în Delta Dunării. Între timp, subiectul naște tensiuni între politicienii de la București.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Suntem pe brațul Chilia, în dreptul canalului Bâstroe.

În încercarea de a desluși misterul despre dragarea canalului Bâstroe, am fost alături chiar de autoritatea care ar trebui să aibă grijă de Delta Dunării. Surse Digi24 spun că Poliția de Frontieră a tras un semnal de alarmă cu privire la lucrările din canal încă din aprilie anul trecut. Cu toate acestea, angajații Administrației Rezervației Delta Dunării află ce se întâmplă... de la jurnaliști.

Reporter: Efectiv, dragând pe aici au fost văzute sau au fost semnalate?
Inspector: În zona canalului Bâstroe nu au fost semnalate utilaje de dragat.
Reporter: Dar au ieșit unele de pe canal?
Inspector: Nu știu ce să vă zic.

Continuăm drumul către canalul Bâstroe. Potrivit surselor Digi24, navele ucrainene au dragat aici inclusiv în ultimele două zile. De această dată, canalul era pustiu.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: După aproximativ o oră am ajuns la Canalul Bâstroe. Autoritățile spun ca în mai multe locuri de pe acest canal, cei din Ucraina au făcut mai multe dragări, care au adâncit canalul de la 3,9 la 6,5 metri.

Deși a trecut aproape o săptămână de la izbucnirea scandalului, guvernatorul Deltei Dunării nu are nici acum suficiente informații. Iar conducerea Administrației Rezervației Delta Dunării spune că are mâinile legate.

Viorica Bâscă, director executiv Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării: În momentul de față, tot ce poate monitoriza ARBDD, adică din toate atribuțiile pe care le are, și după cum știți nu are niciun fel de abilitate de a trece de teritoriul românesc, nu se pot observa lucrări de mare dragaj în zona canalului Bâstroe.

În timp ce instituțiile statului dau din umeri, oamenii care trăiesc din turism și pescuit devin tot mai speriați.

Naumencu Petre, viceprimar: Scade nivelul și al Dunării și din zona Deltei. sunt mai multe guri de ieșire mari și asta afectează. Delta va rămane cu mai puțină apă. Se pescuiește în anumite perioade, se dă drumul la pescuit, fiindcă oamenii n-ar avea cu ce să se hranească.

Oficialii de la Bruxelles au cerut explicații Ucrainei cu privire la lucrările de pe Bâstroe.

Într-un răspuns în exclusivitate pentru Digi24, Comisia a subliniat că nu este implicată în acțiunile ucrainene din acest caz. La București, în așteptarea acordului Ucrainei pentru a ne face propriile verificări, sunt în floare contrele politice. Surse din Ministerul Transporturilor au criticat limitele diplomației în acest caz. De cealaltă parte, ministrul de Externe insistă ca subiectul să nu fie politizat.

Reacția Comisiei Europene în scandalul Bâstroe:
Comisia Europeană a solicitat informații suplimentare din partea autorităților ucrainene. Ministerul Transporturilor din Ucraina a răspuns că, într-adevăr, efectuează dragaj operațional (de întreținere). Ucraina a negat că ar fi în desfășurare sau planificate lucrări majore pe brațul Chilia al Dunării sau pe Canalul Bâstroe. (...) Comisia dorește să clarifice faptul că nu a fost implicată în niciun fel de lucrări pe care autoritățile ucrainene se presupune că le-ar fi executat”. (Sursa: răspunsul Comisiei Europene pentru Digi24)

Bogdan Aurescu, ministru de Externe: Nu vreau să intru în dispute politice pe subiecte atât de serioase. Vreau să se soluționeze cât mai repede acestă chestiune. Noi am solicitat clar părții ucrainene, și ieri, ca dacă există astfel de lucrărri de adâncire să înceteze, pentru că ele nu au fost făcute cu acordul părții române. E grav, că în context apar narative care susțin că nu trebuie să mai acordăm sprijin Ucrainei.

Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților: Am văzut și oameni politici, să nu împărțim oamenii în buni și răi, în susținători ai Rusiei, când vrem să apărăm Delta Dunării. MAE a dat acceptul de a se naviga pși pe Chilia și Bâstroe. Cum se dă un accept, se poate și retrage.

În timp ce apar declarații din tot mai multe părți, potrivit surselor Digi24, în Delta Dunării ar fi apărut primele efecte negative ale dragărilor. Nivelul apei din unele canale ar fi scăzut deja, inclusiv în zona brațului Sulina.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri