Secretar de stat: 30.000 de români vor fi testați pentru a calcula gradul de imunizare a populației

Data actualizării: Data publicării:
test pozitiv coronavirus covid 19
Foto: GettyImages

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, anunță un plan de testare a imunizării populației la Covid-19. Testarea se va face după depășirea maximului epidemiei și se va aplica pe un eșantion de 30.000 de români, estimează Horațiu Moldovan.

"Vom testa populația, să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eșantionare, Intitutul Național de Sănătate Publică va decide cum se va face această testare", a declarat Horațiu Moldovan duminică seară, la Digi24.

Oricum, testarea va avea loc după faza de maxim a epidemiei, a mai precizat, adăugând că în etapa în care încă se înregistrează cazuri nu se pot obține rezultate relevante. 

Secretarul de stat a spus că INSP va conduce această testare, iar Ministerul Sănătății va pune la dispoziție infrastructura necesară.  

"Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe eșantioane de vârstă, ca să vedem câți s-au imunizat la Covid-19", a estimat Horațiu Moldovan.

El a adăugat că recent au apărut teste rapide mult mai precise, aprobate de OMS, care vor fi folosite și în România, pentru a reduce cât mai mult marja de eroare.

Focarele din spitale

România se află de câteva zile sub pragul de 200 de cazuri noi pe zi, prag depășit duminică - 213 cazuri. Horațiu Moldovan afirmă că o singură zi de creștere nu reprezintă motiv de îngrijorare, dar măsurătorile trebuie continuate.

"Creșterea de azi, de peste 200 de cazuri, nu e îngrijorătoare. Nu putem trage o concluzie după o singură zi. Dacă se va menține și zilele următoare creșterea, trendul de la o zi la alta, se poate pune problema unor măsuri mai severe. (Creșterea - n.r.) poate fi consecința relaxării, poate fi pură întâmplare", a spus Moldovan.

El s-a referit și la focarele apărute în spitale, precizând că acolo este locul cel mai periculos, unde sunt cazurile cele mai grave.

"Am aplicat măsuri drastice de separare a fluxurilor în spitale, se fac anchete epidemiologice. Au fost greșeli de traseu, de echipare, vor fi luate măsuri. Focarele nu sunt foarte mari, erorile vor fi îndreptate și sancționate", a afirmat secretarul de stat.

Câte teste se fac în România

România a ajuns acum să facă între 9.000 și 11.000 de teste pentru Covid-19 pe zi, a spus Horațiu Moldovan.

"Testăm cât testează Franța, raportat la populație, chiar mai mult. Rezultatele se dau  repede, nu se refuză teste", a mai adăugat el.

Secretarul de stat consideră că avem o capacitate bună de testare și că nu e nevoie de mai mult de 15.000 de teste pe zi.

Al doilea val

Întrebat despre al doilea val al epidemiei, Horațiu Moldovan a răspuns că se așteaptă să apară după vară.

"Presupunem existența unui al doilea val după vară, pe baza epidemiilor anterioare, se face un model. Scopul este să nu se îmbolnăvească mai mulți omeni decât putem îngriji. Asta este ceea ce s-a întâmplat în Anglia, Italia, Spania, SU. Am gândit o strategie să nu se îmbolnăvească toți odată", a explicat secretarul de stat.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri