Șeful Direcției Generale Anticorupție din MAI, chestorul-șef Liviu Vasilescu, a ieșit la pensie la 56 de ani

Data publicării:
Liviu Vasilescu, noul șef IGPR
Liviu Vasilescu, șeful IGPR. Foto: Inquam Photo/ Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului-şef de poliţie Liviu Vasilescu din Ministerul Afacerilor Interne, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat. Numele lui Liviu Vasilescu a apărut în mai multe controverse, ultimul fiind legat de acuzațiile aduse de un tânăr subofițer DGA în scandalul cu un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Liviu Vasilescu a deţinut funcţia de șef al Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului de Interne şi anterior a fost şef al Poliţiei Române.

Numele său a apărut recent în scandalul în care un tânăr subofițer DGA a acuzat un judecător de Înalta Curte de Casație și Justiție, Alin Sorin Nicolescu, că l-a umilit în timpul unui examen și că ulterior a fost chemat de superiorii săi și obligat să-și ceară scuze. 

Judecătorul a recunoscut apoi că l-a sunat pe șeful DGA, Liviu Vasilescu, cu care este prieten, și au avut o „discuție informală” pe acest subiect.

Înainte de a fi șef DGA, Liviu Vasilescu a condus Poliția Română. În septembrie 2020, el și-a dat demisia din această funcție, în scandalul uciderii interlopului Emi Pian. Demisia sa a survenit după ce au apărut informații că Liviu Vasilescu s-ar fi întâlnit noaptea într-o biserică cu liderii interlopi în încercarea de a aplana tensiunile dintre clanurile Duduianu și Rinu.

Liviu Vasilescu are 56 de ani. A absolvit Institutul Politehnic București (1992) și Academia de Poliție din București (1999), potrivit CV-ului de pe pagina Ministerului de Interne.

A activat ca agent de poliție judiciară, apoi a trecut la Brigada de Crimă Organizată. 

Între 2005 și 2018 a fost șeful Direcției de Operațiuni Speciale, iar în 2019 a ajuns șeful Poliției Române. 

În afară de chestorul-șef Liviu Vasilescu, președintele Klaus Iohannis a mai aprobat pensionarea a trei magistraţi:

Maria Colţan de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş, având gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curte de apel;

Ana-Maria Ilie de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti;

Bogdan Gabor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri