Video Exclusiv 200.000 de apeluri la 119 pentru a sesiza abuzuri, din ianuarie 2022. Intotero spune că foarte multe agresiuni se petrec în familie

Data actualizării: Data publicării:
o fetita care vrea sa vorbeasca are gura acoperita de o palma mare de barbat
Sute de mii de părinți și copii au sunat la 119 pentru a semnala abuzuri, arată datele privind plângerile la telefonul copilului. Sursa foto: Profimedia Images

Sute de mii de părinți și copii au sunat la 119 pentru a semnala abuzuri, arată datele privind plângerile la telefonul copilului. Ministrul Familiei Natalia Intotero a declarat la Digi24 că la 119 sună cel mai des minorii și că îi încurajează să facă asta pe toți care trec printr-o traumă.

Au fost 200.000 de apeluri la 119 în intervalul ianuarie 2022 și până în prezent. Nu toate s-au confirmat, dar numărul este, totuși, uriaș. Numai anul trecut, numărul total de cazuri documentate de copii abuzați sau neglijați a fost de aproape 18.000. Vorbim despre copii care au suferit diverse tipuri de abuzuri. 

Aproape 2000 de copii au fost agresați fizic anul trecut, peste 2200 au fost abuzați emoțional și peste 1500 au fost abuzați sexual. Mai grav, 43 au fost exploatați sexual. De menționat că este vorba doar de cazurile care au fost raportate de DGASPC în urma verificărilor efectuate. Majoritatea situațiilor de agresiune s-au petrecut în familie, peste 15.000. E extrem de mare numărul și celor abuzați în școli, 437.

Ministrul familiei a declarat la Digi24 că încurajează minorii sau pe cei care trec printr-o traumă să sune la 119, de la prima formă de abuz, care poate să fie de la jignire până la violență.

"Avem foarte multe cazuri de agresiune care pleacă din familie, se întâmplă și în școli. Pe parte de familie, chiar săptămâna trecută am finalizat strategia pentru părinți, în sensul să existe cooperare între școală, părinți sau autorități.

Când un copil se simte în pericol să apeleze la 119. Minorii sună cel mai des.

De îndată ce e apelat acest număr, instituțiile intervin, iar unde se constată că a fost formă de abuz, copiii sunt luați și duși într-un centru unde li se oferă protecție, îngrijire, consiliere, avem astfel de centre în fiecare județ", a spus ministrul.

Intotero a declarat că nu a vorbit cu Ligia Deca, ministrul Educației despre recentul scandal legat de abuzurile de la școala Nicolae Titulescu: "Cu Ligia Deca am discutat despre strategia pentru părinți".

Pe de altă parte, Intotero a spus că în prezent au loc consultări cu ONG-uri ca să fie modificată HG prin care se acordă copii asistenților maternali după ce s-a identificat "neglijență" a unor angajați în acest domeniu. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri