Sari la conținut

Amnistie pentru pensionari. Ce trebuie să facă fiecare pensionar pentru restituirea sumelor?

Potrivit Casei Naționale de Pensii, Legea nr. 125/23.09.2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 700/24.09.2014, a intrat în vigoare la data de 01.10.2014.

Legea prevede, pe de o parte, scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, indemnizaţii sociale pentru pensionari şi indemnizaţii pentru însoţitori şi pe de altă parte, restituirea sumelor reţinute cu acest titlu începând cu data de 1 ianuarie 2011.

Încetarea reţinerilor din pensie se va face în baza unei decizii, emisă pentru fiecare persoană în parte, potrivit modelului aprobat prin Ordin al Preşedintelului CNPP. Pentru restituirea acestor sume, pensionarii trebuie să depună cerere. Cererile se depun la casa judeţeană de pensii, casa de pensii a municipiului Bucureşti sau, după caz, la casele de pensii sectoriale (a MAN, MAI sau SRI). Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor.

Sumele care au fost recuperate de la pensionari începând cu data de 1.01.2011 vor fi restituite eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

În situaţia în care asupra drepturilor de pensie din luna octombrie a.c. vor fi operate reţineri din pensii cu titlu de debit, sumele respective vor fi restituite automat de casele teritoriale de pensii, în luna noiembrie 2014.

Nu fac obiectul acestei reglementări debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi: folosirea unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către debitori a unor date neconforme realităţii, nerespectarea unor obligaţii legale care le revin pensionarilor, inclusiv în cazul cumulului pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariilor, ori, după caz, cu venituri din activităţi independente.

Proiectul de lege pentru amnistierea pensionarilor vizează peste 21.000 de persoane

Traian Băsescu a promulgat legile de amnistiere fiscală a bugetarilor, pensionarilor şi mamelor

Amnistie fiscală. Ministrul Muncii: 50 de milioane de lei vor fi returnați mamelor și 350 de milioane pensionarilor

Citiți și:
Guvernul pregătește noi măsuri electorale
Reducerea TVA a produs o ieftinire nesemnificativă a pâiniiGuvernul pregăteşte măsuri similare pentru legume, fructe şi carne
Amnistie pentru medici. Colegiul Medicilor cere această măsură pentru rețetele eliberate ilegal