Avocatul Poporului pledează pentru reintroducerea pensiilor speciale

Data publicării:
0402pensii 20speciale-47613

Cei care beneficiază de astfel de pensii sunt militarii, polițiștii, diplomații, parlamentarii, personalul auxiliar din justiție, sau personalul aeronautic navigant. Aceste categorii luau înainte de modificarea legii o pensie foarte mare, mult peste pensia normală din România, pentru că li se calcula după un cu totul alt sistem.

Spre exemplu, în cazul senatorilor și deputaților, care aveau trei mandate la activ, pensia reprezenta 80 la sută din ultimul salariu brut luat.

Această lege este contestată e Avocatul Poporului pe motiv că, eliminând pensiile speciale, parlamentarii nu au făcut altceva decât să intre în conflict cu prevederile constituționale.

Așadar, legea a fost atacată de mai multe ori în instanță, iar cei care au atacat-o au avut câștig de cauză, iar despăgubirile date de stat au fost foarte mari.

Avocatul Poporului face două propuneri. Cei care aveau deja pensii speciale în momentul modificării legii să le primească în continuare, dar impozitul să fie foarte mare, între 20 și 50 la sută, iar cei care urmează să primească aceste pensii speciale să le primească diminuat, dar legea să fie astfel modificată încât să fie în acord cu prevederile constituționale.

Toate aceste propuneri ale Avocatului Poporului vor fi luate în discuție, mâine, de conducerea Camerei Deputaților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri