Bloc cu 3 etaje, demolat prin ordin judecătoresc, pe banii dezvoltatorului imobiliar

Data publicării:
bloc demolat

Un bloc construit ilegal este demolat în urma a unei decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile. Construcţia a fost ridicată în Sectorul 4, în baza unei autorizaţii emise de... Primăria Sectorului 5, pe un teren considerat şi astăzi în actele Primăriei Capitalei spaţiu verde.

Blocul cu trei etaje şi mansardă, va fi demolat cărămidă, cu cărămidă.

Reporter: Chiar îl daţi jos pe tot?
Muncitor: Normal!
Reporter: Tot?
Muncitor: Tot!

Mergând pe mâna dezvoltatorilor, funcţionarii primăriilor 4 şi 5 au încălcat legea care delimitează sectoarele Capitalei, încă în vigoare: Decretul de Stat 284, din 1979.

Luminiţa Şandru, administrator bloc vechi: În 2012, printr-un artificiu, Primăria Sector 4 cu Primăria Sector 5 au făcut un proces verbal de conciliere prin care au împărţit acest cvartal în două părţi: partea din faţă, Sectorul 4, partea din spate Sectorul 5. Ajunsesem în situaţia în care, fiscal aparţineam de Sectorul 4, dar teritorial de Sectorul 5.

Locatarii blocului învecinat, singurul din zonă în momentul organizărilor de şantier de acum 5 ani, s-au revoltat şi au cerut în instanţă, demolarea clădirii ilegale.

Bărbat: Aerul şi zilele ni le-a luat! Pe mine m-a bătut. M-a trântit cu capul de zid!
Reporter: Cine?
Bărbat: Patronul!

Ca să-i determine pe locatarii blocului vechi să renunţe la plângeri, dezvoltatorul ar fi adus pe şantier un grup de indivizi porniţi pe scandal.

Femeie: Au adus căruţe cu cai, cu romi. Şi i-a băgat aici în bloc. Aici punea grătarul şi puneau şoric şi afumau de nu mai puteai. Până la urmă a venit poliţia şi i-a luat.

Între timp, lângă blocul vechi a început o a doua construcţie. Oamenii au contestat-o şi pe aceea. Dezvoltatorii cu interese în zonă, ar fi încercat să le cumpere oamenilor tăcerea: 5 mii de euro de fiecare.

Luminiţa Şandru, administrator bloc vechi: Să îmi ofere două apartamente în blocul pe care eu îl demolam. Celălalt investitor mi-a spus că demolează el clădirea acestui investitor, îmi oferă 100 de mii de euro, cu condiţia de a părăsi acest cvartal.

Judecătorii au decis: blocul este construit ilegal şi trebuie demolat. Vreme de câteva luni, dezvoltatorul a refuzat să se conformeze. A început demolarea, pe banii lui, aşa cum a cerut instanţa, abia când şi-a văzut conturile bancare blocate.

Reporterii Digi 24 au încercat să afle şi opinia sa, dar fără succes. Actuala administraţie a primăriei Sectorului 5 anunţă că nu comentează situaţia. De puţină vreme însă, funcţionarii implicaţi sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri