Care sunt județele cu cele mai mari pensii din România

Data actualizării: Data publicării:
o persoana numara bani
Foto: Shutterstock

Vârstnicii din România primesc pensii diferite în funcție de geografie și condițiile speciale de muncă. De exemplu, oamenii din județul Hunedoara au cele mai mari pensii din țară, urmat de municipiul București și județul Gorj, iar pensionarii din județele Botoșani și Vrancea au cele mai mici pensii.

Valoarea pensiei de stat variază semnificativ în România. Între câștigurile medii din județele cu cele mai mari pensii și cele cu cele mai mici diferența e și de 1000 de lei.

Nicoleta Pînzaru, jurnalist Digi24: Pensionarii din Capitală au unele dintre mai mari venituri din țară. Pensia medie este 2.547 de lei. Doar în Hunedoara vârstnicii primesc mai mult. Pe locul 3 este Gorjul.

Banii pe care îi primesc lună de lună li se par vârstnicilor din București insuficienți pentru traiul zilnic.

Pensionar: 2 mii jumate. Noroc că mai avem frați pe la țară, că dacă nu erau ei, ce făceau bucureștenii?

Pensionar: Câteodată e mai greu, de exemplu, iarna, cu facturile la gaze. Am plătit și 1.300 anul trecut.

Și mai greu le este vârstnicilor din județele din estul țării, unde pensia medie e și mai mică. Pensionarii din Botoșani sau Vrancea, primesc în medie 1.600 de lei pe lună. Cei din Bacău încasează în medie la final de lună circa 1900 de lei.

-Pe ce se duc cei mai mulți bani?
-Pe medicamente, pe lemne, curent.

-Cum să ne descurcăm cu 10-11 milioane? Iată acum mă duc la cumpărături.
-Pe ce se duc cei mai mulți bani din pensie?
-Pe mâncare și medicamente.

Explicația decalajului mare al pensiilor este una simplă.

Cristian Păun - profesor de economie: Este un efect al unei dezvoltării economice inegale în teritoriu, inegal distribuită în teritoriu și care, pe termen lung, ne poate aduce foarte mari probleme pentru că zonele care sunt departe de București vor rămâne din ce în ce mai depopulate, vom avea tot mai mult această migrație dinspre rural înspre urban.

În prag de an electoral, Guvernul le-a promis pensionarilor o majorare de venituri anul viitor în medie cu 40%, în 2 etape, din ianuarie și din septembrie. Impactul unei astfel de decizii este de 25 de miliarde de lei, bani pe care statul speră să-i strângă din taxe și impozite.

Romulus Oprica - sociolog: Statul când se plânge că nu reușește să colecteze suficienți bani de la cei care contribuie azi, uită să spună că nu și-a făcut datoria față de pensionarii în ziua de astăzi, să le administreze în mod corect și eficient banii. Pentru că i-au utilizat pentru diverse alte cheltuileli și nici eficient, pentru că dacă au făcut investiții, le-au făcut prost.

România are peste 4,6 milioane de pensionari.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri