Ce înseamnă o sarcină cu risc?

Data actualizării: Data publicării:
sarcina_risc_monitorizare_sanador Articol susținut de SANADOR

O sarcină cu risc necesită o monitorizare specială, mult mai atentă, din partea medicului obstetrician, pentru a preveni apariția unor complicații care pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața mamei sau a fătului. De aceea, în asemenea situații, este esențial ca supravegherea sarcinii și nașterea să aibă loc într-o maternitate modernă, dintr-un spital multidisciplinar, unde viitoarea mamă să aibă acces la cele mai bune îngrijiri medicale necesare în caz de urgență – bloc operator modern echipat, Secție de Terapie Intensivă pentru adulți și nou născuți și Compartiment de Primiri Urgențe.

Medicul specialist poate pune diagnosticul de sarcină cu risc dacă viitoarea mămică suferă de afecțiuni cronice (diabet, epilepsie, boli cardiovasculare), dacă are peste 35 de ani, în caz de sarcină multiplă sau dacă există semne ale unor complicații. În acest caz, vor fi necesare mai multe consultații și ecografii de sarcină, dar pot fi recomandate și unele analize sau investigații speciale, precum testarea genetică și amniocenteza.

Printre cele mai frecvente complicații care pot să apară în timpul sarcinii sunt preeclampsia și placenta praevia. Placenta jos inserată (sau placenta praevia) este o poziționare anormală a placentei, care acoperă colul uterin și provoacă sângerare. Afecțiunea poate fi descoperită în timpul unei ecografii de sarcină, această investigație având un rol de bază și în monitorizarea evoluției, pentru că în anumite situații placenta se deplasează în poziția normală, alteori însă acest lucru nu se întâmplă și atunci se impune nașterea prin cezariană.

O altă complicație severă care poate să apară în timpul sarcinii este preeclampsia. Aceasta se manifestă în special prin hipertensiune arterială și pierdere de proteine în urină, care indică afectarea rinichilor. În lipsa tratamentului potrivit, preeclampsia poate duce la insuficiența unor organe și la eclampsie, o complicație potențial fatală. Diagnosticul de preeclampsie este stabilit în urma analizelor de urină și a verificării tensiunii arteriale, teste care trebuie repetate periodic, la fiecare consult de obstetrică, iar pacienta va fi sfătuită să-și monitorizeze inclusiv acasă tensiunea și să ia imediat legătura cu medicul, dacă valorile cresc foarte mult.

Maternitatea SANADOR asigură pacientelor diagnosticate cu sarcină cu risc cele mai bune îngrijiri medicale pe toată durata sarcinii, asistență la naștere și servicii medicale complete după naștere, în cele mai bune condiții de confort și siguranță. Echipa medicală empatică și experimentată este mereu alături de viitoarele mămici, cu sfaturi și informații esențiale în aceste momente delicate. De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR, pacientele au acces la toate analizele și investigațiile medicale recomandate pentru monitorizarea unei sarcini cu risc.

La Maternitatea SANADOR, parte a unui spital multidisciplinar, pot fi realizate în siguranță operații de cezariană programată sau în regim de urgență, care pot fi necesare pentru pacientele cu placenta praevia sau alte complicații care apar în sarcină. Spitalul dispune de o Secție de Terapie Intensivă performantă pentru adulți și nou-născuți, unde lucrează o echipă medicală experimentată, gata să intervină în caz de urgență. Astfel, chiar dacă apar situații neprevăzute, nașterea la SANADOR se va desfășura în condiții de siguranță. Spitalul Clinic SANADOR este și singurul spital privat din România care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe, disponibil nonstop.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri