Ce înseamnă un trai decent în România?

Data actualizării: Data publicării:
familie fericita cu doi copii trai decent cosul minim
Foto: Guliver/GettyImages

Coșul lunar pentru un trai decent a crescut cu 200 de lei în 2019. O familie cu doi copii are nevoie de aproape 7.000 de lei ca să își poată permite, pe lângă mâncare și chirie sau rata locuinței, ieșiri în oraș și vacanțe, dar să poată de asemenea să pună bani deoparte. A fost propusă și o lege, întoarsă de către președinte pentru reexaminare, conform căreia valoarea coșului minim lunar pentru un trai decent să constituie baza pentru calcularea salariului minim.

Ce înseamnă un trai decent în România, dincolo de limita de supraviețuire? Este decent să mergem cel puțin o dată pe lună la teatru sau la film, să ne permitem o zi de răsfăț la salon sau să mâncăm fructe? Și de câți bani ar fi nevoie pentru un trai liniștit de la o lună la alta?

Iată câteva păreri ale cetățenilor:

„Nu știu, dacă lucrează amândoi cred că în jur de 4000 de lei pe lună minim, dar e...Depinde de familie, depinde de modul în care se hrănește, depinde de cât de economi sunt, depinde de multe”.

„Depinde ce înseamnă un trai decent, un trai decent undeva la 10.000, cred eu, adică să îți ajungă și de o vacanță. În primul rând, liniștea pentru a doua zi, să zic așa. Asta ar fi, dar deocamdată la noi încă nu ai liniștea pentru a doua zi sau pentru luna viitoare la banii pe care îi câștigi”.

„Să ai asigurată masa așa cum o vrei, nici vânătoresc toată ziua, să îți poți permite să plătești o casă, eventual dacă e a ta să plătești rată la bancă și să îți rămână bani pentru puțină cultură, te duci la un teatru, te duci la un film, într-o vacanță. La un 2000 și ceva de lei, imaginați-vă, sau foarte puțin peste 2000 de lei, ia 1500 de lei bani în mână. Cu 1500 de lei, dacă mai ai și o familie, nici singur nu trăiești, dar cu familie!”

De cât e nevoie pentru un trai decent

Potrivit unui studiu, o familie formată din doi adulți și doi copii are nevoie de aproape 7.000 de lei pentru un trai decent, mai mult cu 200 de lei față de anul trecut.

Pentru un apartament de trei sau patru camere sunt alocați peste 1800 de lei, care reprezintă plata unei rate sau a chiriei în fiecare lună, alți 480 de lei sunt necesari pentru utilități. Pentru mâncare, îmbrăcăminte și încălțăminte familia mai are nevoie de peste 2.100 de lei.

Abonamentele pentru transportul public, telefonie și internet, dar și vizitele la salonul de înfrumusețare înseamnă alți 500 de lei din bugetul familiei, iar pentru educație și cultură cei patru membri ar avea nevoie de 560 de lei.

Pentru vacanțe și ieșiri în oraș este alocată suma de 240 de lei în fiecare lună. În contul de economii al familiei ar trebuie să meargă lună de lună peste 630 de lei.

Coșul minim de consum

Cei mai mulți români nu își permit să ducă un trai linștit de la o lună la alta, care înseamnă mai mult decât a supraviețui.

Peste 1,7 milioane de angajați câștigă salariul minim pe economie.

Sunt destul de puțini români care trăiesc la nivelul decent de viață în spațiul românesc. Tocmai de aceea avem o migrație atât de mare, 4-4,5 milioane de cetățeni români caută veniturile necesare unui trai decent în afara granițelor. Avem cea mai mare rată a sărăciei din Uniunea Europeană, cel mai slab standard de calitate a vieții din Uniunea Europeană, cel mai mare analfabetism funcțional din UE, cel mai mare număr de mame minore din UE și așa mai departe. Agenda socială din România a trecut profund în secundar”, atrage atenția sociologul Gelu Duminică.

În această toamnă, Parlamentul a trimis spre promulgare o lege prin care coşul minim de consum pentru un trai decent să fie fundamentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a politicii salariale. Legea a fost însă întoarsă spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul loc din România unde Marea Neagră se unește cu Delta Dunării. E unic în Europa, te vrăjește cu...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Cine sunt părinții lui Nick Carter și cum și-au crescut copiii. Trei dintre frații artistului au murit de...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Cod roșu de caniculă: oamenii leșină pe stradă din cauza temperaturilor de coșmar. Inclusiv tinerii sunt...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...