Cine sunt membrii comisiei care va verifica restaurarea „Porții Sărutului”

Data publicării:
poarta sarutului

Un conservator-șef al unul muzeu din Bruxelles și un profesor de la Universitatea din Viena sunt doi dintre cei șase membri ai comisiei care a fost înființată ieri, prin decizia semnată de premierul Victor Ponta.

„Decizia privind constituirea Comisiei de experți pentru studierea situației restaurării componeței structurale „Poarta Sărutului” din cadrul ansamblului sculptural „Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu” a fost publicată joi în Monitorul Oficial, la aproximativ o lună și jumătate de la promisiunile publice făcute de premier în municipiul reședință de județ și de la adoptarea unul memorandum pe această temă, în ședința de Guvern din 27 noiembrie.

Comisia este condusă de secretarul de stat din Ministerul Culturii Radu Boroianu și are în componență specialiști străini și de la institute și firme de restaurare naționale.

Printre aceștia se numără Joost Vander Auwera, conservator-șef al Departamentului Sculptură al Muzeului Regal de Arte frumoase din Bruxelles, specialist în piatră și metal, Fritz Koreny, profesor la Universitatea din Viena, specialist în piatră și metal, Andre Millau, expert restaurator pe lândă Curtea de Apel din Paris, proprietar al unei societăți de restaurare, Roxana Radvan, expert în cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000 și Iulian Daniel Olteanu, președinte director general al întreprinderii de restaurare DUCT.

V. Ponta: „O să facem o comisie, o plăteşte Guvernul, făcută din profesori din România, din Franţa, găsim nişte specialişti”

Anunțul privind înființarea comisiei formată din specialişti internaţionali, care să verifice dacă restaurarea Porţii Sărutului a fost făcută bine sau nu, datează din  26 octombrie. 

Premierul Victor Ponta este cel care anunțase atunci această măsură, când a fost prezent la Târgu Jiu la manifestările dedicate aniversării a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuși.

Cu câteva zile în urmă, proiectantul lucrărilor de restaurare acuza că Poarta Sărutului a lui Brâncuși a fost spălată cu jet de apă și a devenit galbenă.

„O să facem o comisie, o plăteşte Guvernul, făcută din profesori din România, din Franţa, găsim nişte specialişti. O să vină şi o să vadă. Dacă e cineva care a greşit, că a făcut fără autorizaţie sau nu a făcut bine sigur că îl tragem la răspundere, dacă nu a greşit nimeni, hai să nu mai facem scandal”, a declarat atunci premierul Victor Ponta.

Monument degradat

În urma renovării, monumentul s-a pătat, spunea Dorin Dănilă, proiectant general şi specialist-restaurator acreditat de Ministerul Culturii.

„Intervenţia cu apă făcută înainte cu pompa de presiune a deschis alveolele, a scos bucăţi din marmură din suprafaţa originală, din chituire. Deci lucrurile sunt destul de grave, a spus el.

„Din cauza adaosului imens de apă care a fost făcut cu presiune a dizolvat sărurile de fier și dioxizii au inceput sa iasă, s-au îngălbenit”, spunea Dorin Dănilă.

Acesta spune că nu a știut că s-a ținut licitația pentru reabilitarea monumetnului.

„Am solicitat de câteva ori prin mailuri să mi se spună, normal trebuia să fiu invitat la licitație. Și mă forţează şi mă stresează pe mine să semnez nişte lucruri, că s-a respectat ,că suntem colegi, că nu ştiu ce”, declară el.

Membrii comisiei de recepţie au dat vina pe presă pentru faptul că receptia nu a fost semnată.

„Nu a fost lăsată comisia de recepție să își facă lucrările. Toată presa a fost aici şi oamenii nu au putut să lucreze”, spunea Adina Andrițoiu, directorul Centrului de Cultură Constantin Brâncuși.

Lucrările de restaurare au fost făcute de o firmă din Alba Iulia şi au costat 370.000 de lei, bani pe care i-a acordat Institutul Naţional de Patrimoniu. Reprezentanţii institutului au anunţat că vor depune plângere penală împotriva proiectantului lucărilor, pentru calomnie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri