Clujul dă startul unei bule imobiliare

Data publicării:
cluj FB

Clujul a devenit primul oraş din ţară în care preţurile apartamentelor au depăşit nivelul de dinainte de criză. Valoarea medie de listare pentru un apartament în capitala Transilvaniei a ajuns la 1.480 de euro pe metru pătrat.

Prin comparaţie, în primul trimestru al anului 2008, un metru pătrat util costa cu 200 de euro mai puţin.

E un semn că oraşul dă startul unei bule imobiliare.

Dar, la fel ca în cazul oricărei alte bule speculative, se arată la faţă numai în momentul în care se sparge. Preţurile apartamentelor clujene le-au depăşit pe cele din perioada de boom imobiliar şi pentru că oraşul din Ardeal a devenit al doilea pol economic al ţării, după Bucureşti.

Potrivit Eurostat, Clujul a ajuns pe locul doi în topul oraşelor europene în care este cel mai uşor să-ţi găseşti un loc de muncă. Vine tare din urmă şi are toate şansele să detroneze Capitala pe mai toate palierele, mai ales că salariul mediu se apropie de cel din Bucureşti. Dezvoltatorii imobiliari ştiu, aşadar, că pot duce preţurile mai sus - pentru că exista cerere solvabila.

Pe de altă parte, Bucureştiul se numără printre oraşele care au recuperat cel mai puţin din scăderile provocate de criză. În 2008, preţurile apartamentelor săreau de 2 mii de euro pe metru pătrat. În prezent, există încă o diferenţă de peste 40%. Dar, în cazul Bucureştiul problema este baza de raportare. În 2008 se ajunsese mult prea sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri