Comparaţie. Ce se putea cumpăra cu salariul mediu din 1989 şi ce se poate cumpăra cu veniturile de acum

Data publicării:
bani contra oameni

În 1989, salariul mediu al unui angajat din România era de puţin peste 3.000 de lei. Dacă un muncitor s-ar fi hotărât să cumpere doar carne cu leafa pe o lună, ar fi dus acasă 82 de kilograme de carne de porc. Dacă mergem mai departe cu acest exerciţiu, vedem că salariul de atunci echivala cu mai mult de o tonă şi jumătate de cartofi sau mere. Din acest salariu se puteau cumpăra 180 de litri de ulei sau 72 de cartoane de ouă, spre exemplu.

Acum, un angajat care câștigă salariul mediu, de aproximativ 1.600 de lei, ar putea cumpăra o cantitate mai mare din majoritatea alimentelor de bază. Sunt însă şi excepții. Banii ajung pentru jumătate din cantitatea de cartofi și brânză pe care am fi cumpărat-o în 1989 cu salariul mediu și pentru doar o treime din cantitatea de mere.

În plus, cei care vroiau o mașină acum 24 de ani trebuiau să economisească 24 de salarii medii. La vremea respectivă, o maşină Dacia 1300 costa 75.000 de lei. Acum, un Logan costă aproape 31.000 de lei, iar pentru a o cumpăra trebuie să economisiţi 19 salarii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri